söndag 9 augusti 2015

Pressen på sjuksköterskorna på Sahlgrenska orsakar näsblod och hjärtklappning

En demonstration i april 2013 vid Sahlgrenska i Göteborg där "syrrorna" krävde minst 24.000 kronor i lön. Ida Kvissberg, Inez Edström och Camilla Gunnarsson från Nätverket "Inte under 24.000", menade att bristen på sjuksköterskor kan undvikas med bättre lön. Drygt två år senare bekräftas denna bild av huvudskyddsombudet Monica Djurner.




Pressen på sjuksköterskorna på Sahlgrenska orsakar näsblod och hjärtklappning

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / GÖTEBORG / 2015-08-08 / Sjuksköterskor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg berättar att de har hjärtklappning när de går till jobbet, att de blöder näsblod av stressen. En sjuksköterska hade jobbat fyra dubbelpass på en vecka, andra säger att när de går till jobbet vet de inte längre när de kommer hem.

Det berättar huvudskyddsombudet Monica Djurner när Flamman ringer upp henne. Hon säger att hon har gått en av ”de jobbigaste arbetsmiljöronderna”, tillägger hon.

Monica Djurner.
– Medlemmarna larmade till mig för att kontakta Arbetsmiljöverket för nu går de på knäna! Det här uppstod i den andra perioden av semestern. Den första perioden var vi rätt bra bemannade. Arbetsgivaren kände till att det skulle bli så här under den andra perioden för vi (Vårdförbundet) varnade redan i mars-april och sa att det här kommer inte att fungera! Vad ska ni göra?

Värst är situationen på medicinklinikens vårdavdelningar. Ett dubbelpass är i praktiken från 6.45 på morgonen och hemgång 21.30 på kvällen. De som jobbar kväll fortsätter hela natten, sammanlagt 18 timmars arbete. Men Sahlgrenska är inte unikt, många andra sjukhus uppvisar samma problem, år efter år under semesterperioden.

Ultimatum, annars Arbetsmiljöverket

Nu har Djurner gett det stora universitetssjukhuset i Göteborg ett ultimatum; blir det inte mer bemanning stänger hon vårdplatser och går till Arbetsmiljöverket.

– Det är inte patientsäkert om en sjuksköterska har jobbat i 18 timmar. Man blir ganska trött i huvudet och kan kanske inte ta de där snabba besluten. Det går inte att köra slut på personalen.

Huvudskyddsombudet Djurner slår också tillbaka talet om ”sköterskebrist”:

– Det är brist på arbetsgivare som vill betala en ordentlig lön och ge anständiga arbetsvillkor!

För även om motparten har satt in bemanningssköterskor, så skickas många av dessa tillbaka till bemanningsföretagen för de saknar rutin och arbetserfarenhet.

– Förr var det ofta så att dessa sjuksköterskor hade arbetat i minst fem år och hade erfarenhet. Så är det inte längre. Nu är de ofta helt ´nyexade´ och gröna när de går in i ett bemanningsföretag. De skickas till en avdelning som betalar rätt mycket pengar för tjänsten. De förväntas kunna allting som sköterska och ska inte behöva läras upp på nytt. Det var exakt det som de var tvungna att göra med nya gröna från skolbänken och det fungerar inte. De höll inte måttet som vi har. Flera av dessa har vi tvingat skicka tillbaka. Det är ett helt nytt fenomen, uppger Djurner.

Flyr till Norge

Hon säger också att mängder av svenska sjuksköterskor tar sig till Norge där de betalas mellan 5.000-20.000 kronor mer i lön och dessutom arbetar 2-3 färre timmar per vecka.

Den nyliberala modellen som ´outsorcar´ större delen av personalen har gjort bankrutt. Arbetskraften, som i fallet med sköterskorna som tar sig till Norge gör helt rätt, för de vägrar att sälja sin arbetskraft till lägsta bud, som i svensk sjukvård.

Dick Emanuelsson






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.