söndag 30 augusti 2015

Sexism och diskriminering av tjejer under restaurangpraktiken



Av Dick Emanuelsson

Sexism och diskriminering av tjejer under restaurangpraktiken
Kvinnliga kockelever som älskar laga mat diskrimineras under praktiken och utsätts många gånger för grova sexskämt. Den bilden ger flera av de drabbade eller vittnesmål från branschen. I senaste numret av Hotellrevyn har tidningens Kerstin Gustavsson Figueroa besökt Internationella Kockskolan i Stockholm. Köksläraren Kristina Holmsen berättar om hur många av de unga kvinnorna i årskurs 2 i restaurang-­ och livsmedelsprogrammet har kommit tillbaka oerhört bedrövade från en praktik i restaurangvärlden.
– En av tjejerna var helt nedbruten. Jag kände att vi måste göra något. Det handlar om framtiden för mina elever, säger Kristina Holmsen. Hon är förfärad över uppgiften i en uppsats från Karlstads universitet där 90 procent av de tillfrågade kökslärarna svarade att det var »okej att skämta grovt om sex«.
Det handlar ofta om sexistiska kommentarer, en grov rå jargong som inte är acceptabel. Men även om hur dessa inför det kommande kockyrket entusiastiska kvinnor förpassas till grönsaks eller kallskänksuppgifter i stället för spisen som är reserverad för unga män.

Höjd a-kassa för 680 000 personer

Drygt 300.000 individer får en förändrad inkomst nu när a-kassan höjs. Räknas hela familjer in kommer 680.000 personer i Sverige att få höjd ekonomisk standard den 7 september. Det visar en simulering som SCB har gjort och som citeras av Arbetsvärlden.
Den 7 september höjs den högsta a-kasseersättningen från 680 kronor om dagen till 910 kronor de första 100 dagarna, därefter till 760 kronor om dagen. Dessutom höjs den lägsta ersättningen något, liksom den högsta dagpenningen för sjukskrivna arbetslösa med a-kassa.

SSAB-chefen delgiven misstanke för dödsolycka

Arbetsmiljöåklagare Christer Forsman lägger ansvaret på SSAB i Luleå för dödsolyckan 2013 då två arbetare dränktes i stenkolstjära. Företaget är delgivet talan om företagsbot och en chef misstänks för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, uppger Dagens Arbete på sin webbplats.
Olyckan inträffade inne på SSAB:s område vid lunchtid den 17 oktober. Då gick larmet om att två underhållsarbetare saknades. De var erfarna arbetare, 60 och 64 år gamla, och anställda av ett entreprenadföretag. De arbetade med rengöring av en cistern som innehöll stenkolstjära. Vid arbetet töms cisternen. Av hittills okänd anledning blev flödet större än väntat vid slutet av tappningen, och de två underhållsarbetarna dränktes i cirka 300 kubikmeter 40-gradig tjära. De hittade döda några timmar efter larmet.

”Det ligger skrot överallt i hamnen”

Skrot är numera den största handelsvaran i Falkenbergs hamn. Men hur påverkas miljön när bilvrak, metaller och berg av aska lagras på kajer och grusplaner? Det frågar sig Lars Kårdal, en före detta hamnarbetare i senaste Transportarbetaren. Han har tagit mängder av bilder på metallskrot som ligger på olika kajer och upplagsplatser och som ”läcker” olika farliga vätskor. För det har han gjort skrivelser till kommunen och ritningar över hamnen.
– Det ligger skrot överallt i hamnen! Och ett enormt berg av brännskrot. Det kommer från avfallseldning i Malmö. Skrotet innehåller tungmetaller. Vart tar de vägen? Varför skeppas inte avfallet ut i Malmö hamn i stället? undrar han.

– Jag kan inte vara tyst längre, säger han. Hamnen ligger ju mitt i Falkenberg, precis där Ätran rinner ut! Ån har en unik laxstam och hamnen ligger inom ett område som är klassat som Natura 2000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.