måndag 17 augusti 2015

Varning för lägre pension vid deltidsarbete


Fördela eller överlåt premiepensionen på den partner, vanligtvis kvinnan, som går ner i deltid vid till exempel under småbarnsåren, föreslår Alectas pensionsekonom Eva Adolphsson.
Varning för lägre pension vid deltidsarbete
Av Dick Emanuelsson

De deltidsarbetande bör se upp för att inte drabbas av lägre pension längre fram i livet. I Sverige arbetar ungefär var tredje kvinna och var tionde man deltid. Det är alltså kvinnorna som i första hand drabbas av dessa negativa effekter.
– Många har inte förstått hur deltidsarbete, exempelvis under småbarnsåren, påverkar pensionen.
Det säger pensionsekonomen Eva Adolphson, ansvarig för rapporten Deltidsfällan som getts ut av Alecta (f.d. försäkringsbolaget SPP), till Flamman.
Hon understryker att det är framför allt kvinnor som drabbas och i synnerhet när de går ner i arbetstid under småbarnsåren. Hennes recept är att utnyttja möjligheten att maken eller den registrerade partnern överlåter sin premiepension. Under förra året var det dock bara drygt 9000 personer i Sverige som gjorde det.
Hur mycket kan det röra sig om för nivån i pensionen för till exempel en sjuksköterska?
– Det går inte riktigt att svara på. Det är en rad faktorer som avgör. Dels hur stor är premiepensionen som jag får, det vill säga hur mycket har maken eller den andra partnern tjänat in. Den andra frågan är hur många år kan jag få det här? För det går inte att göra retroaktivt. Det inkomstår man ska påbörja överföringen måste man göra en anmälan till pensionsmyndigheten senast den 31 januari. Därför går det inte att svara på hur mycket det kan röra sig om.
Sjuttioen procents pension
I rapporten presenteras exempel på hur det slår för ett antal löntagare i vanliga inkomstlägen och livssituationer. Ett exempel gäller en kvinna som efter en föräldraledighet jobbar 50 procent i tio år och därefter 75 procent i tio år till. Hennes pension blir bara 71 procent jämfört med vad en person som jobbat ständig heltid får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.