måndag 28 september 2015

Asbestförsäkringen diskriminerar äldre sjuka

Rivning av "skott" i aktern på fartyget Agro i Grenå. Hytterna och maskinrummen isolerades med asbest.
Asbestförsäkringen diskriminerar äldre sjuka
 
Av Dick Emanuelsson

– Det tar så lång tid innan man blir sjuk. Det är en lömsk sjukdom, jag trodde som sagt att jag klarat mig, sa Perove Uhlin till Dagens Arbete förra veckan. Han är av tre som är över 75 år när diagnosen mesoteliom utfärdas. I klartext betyder det lungsäckscancer.

Perove arbetade på Götaverkens varv i Göteborg med asbest redan på 1950-talet och som fartygsmaskinist på 1960- och 1970-talet. Han säger att ”i maskinrummet regnade det ner asbest över oss”.

Mina egna personliga erfarenheter från 17 år på olika varv i Sverige är desamma. Asbesten var det utmärkta isoleringsmaterialet som isolerade stora delar av maskinrummet, klädde in poppdäcken, det vill säga sjömännens hytter och befälsbryggan. Som plåtslagare gick vi före och monterade hytterna medan snickarna kom efter och isolerade dem. Asbestdammet förvandlade aktern på båten till ett vitt jättelikt asbestmoln som vi andades in. Men 1976 förbjöds den. Vpk:s riksdagsman och läkaren John Takman var en av riksdagsgruppens motionärer som varje år yrkade på förbud.

Försäkringen upphör vid 75

Perove insjuknade i asbestcancer vid 76 års ålder och missar den särskilda ersättningen som utgår för dem som är högst 75 år. Den gränsen har LO flera gånger yrkat på ska försvinna. Och man upprepar kravet i den kommande avtalsrörelsen.

Perove crawlade 1 000 meter flera gånger i veckan fram till ungefär ett år sedan. Orken började plötsligt tryta.

– Det gick på några veckor. Fick vätska i lungsäcken. Nu orkar jag knappt tre simtag, säger Perove Uhlin. Läkaren konstaterades lungsäckscancerformen mesoteliom som i princip uteslutande drabbar människor som exponerats för asbest


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.