lördag 19 september 2015

Konkret proletär solidaritet av HRF-medlemmar: Veckans dricks till flyktinghjälp

På Bryggargatan ställer både personal och ägare upp och skänker pengar till UNHCR.


Bild: Paulina Holmgren (från Hotellrevyn).


Veckans dricks till flyktinghjälpAv Dick Emanuelsson
I mitten av september beslutade personalen på Restaurang Bryggargatan i Skellefteå att under en vecka skänka all dricks för att hjälpa människor som befinner sig på flykt. Sedan kommer ägarna att bidra med lika mycket.
Aktionen bekräftar att solidariteten lever inom HR trots att den nyliberala epoken och egoismen breder ut sig i samhället. Flamman har pratat med Therese Guovelin, ordförande i Hotell och Restaurangfacket.
Vilken var din reaktion när du hörde nyheten från Skellefteå?
– Jag blev oerhört glad att höra om personalens beslut! Så många gör så mycket för att hjälpa de som tvingats ta att lämna sin stad, sitt land för en osäker men trygg framtid. HRF beslutade att bidra med 30.000 kronor och jag vet att vi är fler som bidrar ytterligare. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Har förbundet många medlemmar som är före detta flyktingar?
Många som arbetar i besöksnäringen har sin bakgrund i ett annat land, cirka 35 procent. Första jobbet för många såväl unga som nyanlända är i vår bransch.
Hur kan facket bekämpa den öppna och dolda rasismen i samhället och som ser flyktingarna som en fara?
Sverige är ett öppet land och mångkulturen berikar. Tyvärr finns det människor som är rasister och främlingsfientliga. Diskriminering och kränkande särbehandling förekommer på arbetsplatserna. Det är inte korrekt och det är en viktig facklig fråga. Varje förhandling vi har är i sig ett misslyckande på så sätt att arbetsgivare har brustit i det förebyggande arbetet. Kampen för alla människors lika värde och rätt är inte bara fina ord - det är vår människosyn och genomsyrar hela vår verksamhet.
– HRF är aktiva i Alla kan göra något. Ett långsiktigt arbete där vi genom samtal och föreläsningar diskuterar rättigheter, lika värde och tar upp sanningar och belyser lögner.
Att våga säga ifrån på jobbet om någon ”skämtar” eller talar nedsättande om till exempel människor med ursprung i annat land, kvinnor eller homosexuella är bästa sättet att mota fördomar, sexism och rasism, understryker HRF-ordföranden.
När får vi se fler konkreta exempel bland anställda och deras fack?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.