måndag 12 oktober 2015

Fällande dom mot makedonsk chaufför

Fällande dom mot makedonsk chaufför
Av Dick Emanuelsson

 Den makedonske chauffören som åkte fast med falska bulgariska id-handlingar i Sverige förra året fälldes i måndags av Hovrätten för nedre Norrland. Rätten menade att det är enkelt att se att handlingarna var förfalskade.
Chauffören stoppades i oktober förra året i en poliskontroll. Poliserna fattade misstankar om att hans bulgariska dokument var förfalskade. För mannen kommer från Makedonien.
Han häktades och åtalades men friades i december 2014 av Sundsvalls tingsrätt. Tingsrätten ansåg att det inte gick att slå fast att chauffören verkligen var medveten om att han körde med förfalskade handlingar.

Lastbilschauffören Lars Lind menar att domen är för mild. Foto: Lennart Sundwall/SR

Sverige-Rumänien
Men chaufförerna i Sverige var förbannade och menade att det finns förbindelser inom transportsektorn mellan makedoniska, rumänska och bulgariska bulvaner i Sverige och deras uppdragsgivare i de nämnda länderna. Den friande domen orsakade ett ramaskri bland Sveriges chaufförer som i tusentals stannade sina fordon och inledde kampanjen ”Här stannar Sverige”.

Tusentals chaufförer stannade sina fordon i protest mot hur EU:s nyliberala transportpolitik drabbar både anställda som åkerier. På bilden lastbilar och långtradare på Essingeleden i Stockholm. Foto: Pontus/TT.
 
Magnus Falk, Transportarbetareförbundet.
I en intervju av Flamman med Magnus Falk på Transportarbetareförbundet, uppmanade han sina medlemmar att delta i de europeiska transportfackens kampanj för att kräva ett stopp för EU:s nyliberala transportpolitik som slår mot förare och åkerier. En miljon namnunderskrifter var målet som ska samlas in i vad som kallas för “Fair Transport Europe”. 
I fallet med den makedonske chauffören överklagade mer än 100 personer den friande domen och i måndags fälldes han av Hovrätten för nedre Norrland. Chauffören döms till en månads fängelse villkorligt och ska betala 3.000 kronor till svenska staten för försvarskostnader plus 500 kronor till brottsofferfonden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.