lördag 17 oktober 2015

Kampen för att få rätt mot försäkringskassan

Att få rätt för sin arbetsskada och dessutom en rättvis bedömning är inte lätt mot en jätte som Försäkringskassan.
Kampen för att få rätt mot försäkringskassan

 

Sex respektive tio års kamp för livränta gav till slut för två arbetsskadade. De kan nu inkassera miljonbelopp i skadestånd samt 10.000 respektive 12.000 kronor mer i månaden i livränta, tack vare facket.

Utan organisation och kamp, ingen seger. Så lyder en gammal devis som fackföreningsrörelsen i sin födelse alltid har hävdat. Flamman presenterar här två fall som bekräftar dessa ord och vikten av att de anställda är anslutna till facket som är den enda försvarsorganisation de räkna med.

Ann Patmalnieks på Hotellrevyn beskriver i senaste numret hur HRF-medlemmen ”Karin” fick rätt mot Försäkringskassan. När Karin gick nerför den fem meter höga spiraltrappan på kafét där hon arbetade lossnade hennes förkläde som Karin klev på. Hon föll med huvudet före och vaknade upp på akuten. Sedan dess har hon inte arbetat en enda dag.

Med fackets hjälp har hon nu fått rätt till hel livränta från Försäkringskassan. Hon får en retroaktiv utbetalning på 103 000 kronor, och 9 900 kronor varje månad, fram till 65 år. Hon är i dag 46 år. Det nya beslutet innebär att hennes månadsinkomst höjs från 13 100 kronor till 23 000 kronor.

Miljonbelopp för gammal arbetsskada

Mattias Dahlgren, reporter på Sekotidningen beskriver ett annat fall med en truckförare som nekades livränta trots en registrerad arbetsskada i bägge axlar samt nacke. Försäkringskassan kastade in alla slags medicinska argument för att ifrågasätta medicinska konstateranden i fallet. Med hjälp av Seko och LO-TCO Rättskydd fick truckföraren till slut rätt och kan kvittera ut 1,4 miljoner plus 12.000 kronor i månaden fram till pension. Men det tog tio år och utan organisation och facklig rättshjälp hade han aldrig haft ork eller resurser att vinna mot en gigant som Försäkringskassan.

Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.