måndag 5 oktober 2015

Låga lönekrav väntas i avtalsrörelsen

Kamporganisation eller Borg för bolagsvinsterna? Fyra storbanker redovisar mer än 105 miljarder i vinst.

Låga lönekrav väntas i avtalsrörelsen


Av Dick Emanuelsson

Den 21 oktober inleds avtalsrörelsen. Men trots att Konjunkturinstitutet (KI) talar om en god tillväx och relativt bra ekonomiskt läge, är det pessimism som råder hos de fackliga topparna.

Flamman har talat med Åsa Olli Segendorf, chef för arbetsmarknadsenheten på Konjunkturinstitutet som menar att det finns löneutrymme för 2016 på tre procent.

Befinner sig Sverige i en bättre situation än övriga Europa (inför avtalsrörelsen)?

– Vi har ett ganska gynnsamt läge och har haft en hyfsad tillväxt. Vi har varit i en djup lågkonjuktur och långt framskriden kris men vi har klarat oss relativt bättre än andra ekonomier (länder). Vi börjar nu närma oss ett läge där (vi kommer) ur lågkonjukturen och kan få ett balanserat läge.

Parterna talar om låga lönelyft för de kommande två åren.

– Vi noterar att de har väldigt låga löneförväntningar i Prosperaenkäten. Men det kan vara svårt att veta exakt vad de svarar på. Vi (KI) tror på löneökningar på drygt tre procent för 2016.

Det är intressant att KI är för högre löneökningar än de centrala parterna. Annars brukar det väl vara tvärtom?

– Ja, precis, säger Segendorf och skrattar.

Dämpa förväntningarna

LO:s Arbetet har sonderat löneförväntningarna bland förbunden och kommer fram till att ”dessa ligger på synnerligen dämpade nivåer historiskt sett. Endast i samband med 2010 års avtalsrörelse, som bedrevs under finanskrisens värsta härjningar, framträder förväntningar i samma härader”.

– Efter finanskrisen har vi sett en något sämre utveckling, vilket kan innebära att vi ska vänta oss lägre löneökningsnivåer än före krisen, säger Erica Sjölander, utredningschef på IF Metall, till Arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.