måndag 16 november 2015

Företagsvinsterna och avtalsrörelsen

Illustration av Amalthea Sandahl.
Företagsvinsterna och avtalsrörelsen
Av Dick Emanuelsson
 
Medan vinsterna tar hissen tar löneökningarna trappan, heter det gamla ordspråket inom den fackliga vänstern. Den förfäktade på 1960- 70-talet mottot ”öka lönerna på vinsternas bekostnad”.
I dag är det få som slåss för parollen. I stället talas det från centralt fackligt håll om minimala löneökningar som under de senaste åren bara har gett drygt två procents löneökningar.
Tredje kvartalets vinster
Flamman har gjort en snabb översikt av ett litet antal näringsgrenar för att syna vinstresultaten för det tredje kvartalet i år. De fyra storbankerna gjorde under 2014 tillsammans en vinst på 81 miljarder kronor och prognoserna tyder på att årets totalsumma kommer landa på liknande nivåer, även om det kanske inte blir något nytt rekordresultat.
– De gör enorma vinster, vilket är fantastiskt för aktieägarna. Men det är lite sämre för bankkunderna, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Comricer.
Icas vinst före skatt ökade från 823 miljoner kronor till 1 185 miljoner kronor. Värmeföretaget Nibe Industrier redovisar en vinst före skatt på 486 miljoner kronor, en ökning med 94 miljoner kronor. Sveriges största noterade fastighetsbolag, specialiserat på bostäder, D. Carnegie & Co AB hade en ökning med nästan 29 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
Byggbolaget Peab redovisar 449 miljoner i vinst för tredje kvartalet och kommer att landa på 934 för de första nio månaderna, en ökning med 73 miljoner. De övriga tre byggjättarna redovisar smärre minskningar i vinsterna men är fortfarande veritabla vinstmaskiner.
Arbetsgivarsidan har generellt sagt att det finns inget löneutrymme. Men vinstresultaten borde för fackets avtalsförhandlare vara ett starkt argument att det existerar ett stort utrymme för löneökningar.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.