söndag 22 november 2015

Lika lön. . . om 118 år

Lika lön för lika arbete. . . fortfarande gäller det att kämpa för att parollen blir verklighet men NU!




Lika lön. . . om 118 år
Av Dick Emanuelsson

Allt fler kvinnor tar plats på universitet och arbetsmarknad världen över. Men det syns inte i lönekuverten. Trots att det i många länder är fler kvinnor än män som utbildar sig tar det i nuvarande takt 118 år innan en kvinna tjänar som en man. Det visar en rapport från World Economic Forum (WEF), som citeras av Linnea Andersson på Kollega.

Sedan 2006 har en kvarts miljard kvinnor tagit steget ut på den globala arbetsmarknaden, uppger Kollega, men lönegapet är fortsatt stort. I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för ett årtionde sedan, medan männens löner näst intill fördubblats under samma period, enligt WEF:s årliga Global Gender Gap-rapport, som släpptes förra veckan.

På nio år har det ekonomiska gapet mellan könen minskat med tre procent. I den takten kommer det att dröja 118 år, eller till år 2133, innan klyftan är helt överlappad.

Jämställdhet tio-i-topp:
1. Island
2. Norge
3. Finland
4. Sverige
5. Irland
6. Rwanda
7. Filippinerna
8. Schweiz
9. Slovenien
10. Nya Zeeland

Sparkad via sms får skadestånd

Arbetsgivarens son sparkade HRF-medlemmen via sms. Arbetsdomstolen ger nu kvinnan rätt till 332 000 kronor i skadestånd. Däremot ses det inte som sexuella trakasserier att arbetsgivaren kommenterat kvinnans vikt och utseende, rapporterar Ann Patmalnieks på Hotellrevyns webbplats.

Kvinnan arbetade sedan tre år i en grillkiosk i Borås. Det var när hon var hemma sjuk som sms:et om avskedandet kom: ”Vill förmedla dig att du är sparkad med omedelbar verkan! Anledningen är att du misskött ditt jobb för många gånger och inte kommit till din arbetsplats vid flera tillfällen!” Hon kontaktade då Hotell- och restaurangfacket, som hon redan hade varit i kontakt med när arbetsgivaren hade försökt få henne att säga upp sig själv.

Arbetsdomstolen slog fast att kvinnan hade anledning att uppfatta sms:et som ett avskedande och att det var utan giltigt skäl. Därför ska hon få skadestånd och ersättning för förlorad inkomst på sammanlagt 332 000 kronor. Arbetsgivaren blir även skyldig att betala 212 000 kronor för kvinnans och HRF:s rättegångskostnader vid tingsrätten och Arbetsdomstolen.

Här samlas namn för schysta villkor
Transportarbetareförbundet driver Medborgarinitiativet för schysta transporter tillsammans med ett antal europeiska fackförbund med målet om en miljon underskrifter, uppger Lena Blomquist på Transportarbetaren. När underskrifterna, insamlade via nätet, finns på plats måste EU-kommissionen lyssna på kraven och överväga att ändra lagarna.

Namnunderskrifterna för schysta villkor på Europas vägar samlas ihop på Fair transport Europes nya sajt. Här kommer länk och adress: fairtransporteurope.eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.