måndag 16 november 2015

Pizzeria stäms för sextrakasserier

Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln.
Pizzeria stäms för sextrakasserier
Ett kvinnligt köksbiträde på tidsbegränsad anställning utsattes redan på den första dagen av nystartarjobbet för sexuellt övergrepp. När hon skulle hämta ut sina arbetskläder försökte chefen ta henne på brösten. Han skulle ”kolla storleken”, sa han och uppgav att det ”gjorde han på alla tjejer”.
Det skriver Kerstin Gustafsson Figueroa på Hotellrevyn i ett fall för Diskrimineringsombudsmannen. Köksbiträdets chef tafsade på henne, fällde ständiga sexistiska kommentarer och förslag. Han sökte upp henne utanför hennes bostad på kvällstid, och hotade att säga upp henne om hon inte gick med på det sex. Till råga på allt fick kvinnan utstå rasistiska kommentarer eftersom hon kommer från ett annat land. Till slut blev det för mycket och kvinnan sade upp sig.
Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu företaget och begär 125 000 i diskrimineringsersättning och 80 000 för förlust av inkomst. Kvinnans chef på lunchrestaurangen förnekar alla anklagelser.
Hotades för kontakt med facket
En teamledare på ett telebolag ville följa med sin fru på ett känsligt läkarbesök som avsåg ett besked om cancer. Han fick ledigt i ett par timmar. När besöket drog ut på tiden ringde teamledaren och berättade att han skulle bli sen. Dagen efter blev han inkallad till ett möte där han fick välja mellan sin fru och jobbet, uppger Lina Jonsson på Kollegas webbplats.
Arbetsgivaren uttryckte också hot om repressalier om teamledaren kontaktade facket. Unionen jämställer uppsägningen med ett avsked och stämmer nu företaget på sammanlagt 400.000 kronor för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd, Las och föreningsrättskränkning.
”Proffice saknar kompetens”
Flygplatser har en hög säkerhetsnivå, i synnerhet efter de senaste årens terroristattentat i världen. Men på Arlanda anser nu Securitas att Proffice saknar kompetens, kunskap och beredskap för att motsvara säkerheten, skriver Lena Blomquist på Transportarbetaren. Att bemanningsföretaget Proffice får ta över flygplatskontrollerna bryter mot kraven i upphandlingen, skriver Securitas.
– Ett krav i upphandlingen var att kunna uppvisa dokumenterad kunskap, erfarenhet och verksamhet inom flygplatssäkerhet. Det företag som Swedavia har valt att ansvara för säkerhetskontrolltjänsterna på Arlanda saknar helt erfarenhet av säkerhetstjänster på flygplatser och uppfyller därmed inte baskraven i upphandlingen, säger Joachim Källsholm, vd på Securitas Sverige, i ett pressmeddelande.
Proffice, som alltså vann upphandlingen värd 275 miljoner kronor per år, har tidigare meddelat Transportarbetaren att företaget väntar med kommentarer tills överklagandetiden är över.
– Nu vill vi inte störa den rättsliga processen, säger företagets presschef Maria Uggla i dag. Därför kommenterar vi inte upphandlingen förrän prövningen är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.