tisdag 26 januari 2016

Konditori i AD för sextrakasserier

Konditori i AD för sextrakasserier
När bagaren ständigt stirrade på kafébiträdets bröst och rumpa bad hon honom sluta varvid han hänvisade till att ”luften är fri”. Bagaren påstås även ha frågat om han fick smeka kvinnans bröst och underliv. Kvinnan pratade med sin pojkvän för hon kände sig så utsatt och sexuellt terroriserad. Därefter gick hon till facket och sökte upp en läkare som sjukskrev henne. En polisanmälan gjordes. Bagaren nekar till alla anklagelser och menar att den 20-åriga kvinnan ljuger. Fallet togs upp av Diskrimineringsombudsmannen som gick till AD som behandlar frågan med parterna om några veckor.

Den uppseendeväckande historien skrivs av Lisa Castilla på Hotellrevyns webbplats. Kvinnan fick nästan dagligen utstå bagarens närgångna blickar och sexuella förslag. DO kräver i sin stämning av konditoriet i Arbetsdomstolen att arbetsgivaren ska betala 100 000 kronor till kvinnan i diskrimineringsersättning. Men bagaren är inte officiellt varken kvinnans chef eller arbetsgivare. Men DO menar dock att han företrätt arbetsgivaren, eftersom han fattat beslut om personal och verksamhet när denne inte varit på plats. Och oavsett vilket har arbetsgivaren ansvar för att se till att personalen inte utsätts för kränkningar, säger Marie Nordström som driver ärendet hos DO.

Visselblåsare ska ha rätt till skadestånd
Den som slår larm om allvarliga missförhållanden på en arbetsplats ska ha rätt till skadestånd vid repressalier från arbetsgivarens sida, föreslår regeringen som citeras av Lena Hennel på Arbetet.

Organisationen Transparency International slår i en studie fast att det svenska skyddet för visselblåsare är otillräckligt. Regeringen lägger nu förslag om att en anställd som slår larm om allvarliga missförhållanden ska ha rätt till skadestånd om arbetsgivaren bemöter agerandet med någon form av repressalier. Samma skydd ska gälla för inhyrd arbetskraft som för fast anställd. Lagförslaget, som föreslås träda i kraft 1 januari 2017, har nu skickats till Lagrådet för synpunkter.

Rättshjälp gav 17 miljoner till medlemmar i Handels
Sjutton miljoner kronor fick Handels medlemmar i ersättning sedan LO-TCO Rättsskydd drivit deras ärenden i domstol. Det är betydligt mer än 2014 som gav åtta miljoner kronor, skriver Lisa Berthelson på Handelsnytt.

– Detta visar framför allt hur viktigt det är att vara med i facket. Då får du hjälp att driva din sak av jurister. Jag tror många Handelsmedlemmar skulle gå miste om ersättningar för att de inte själva har råd med rättegångskostnader och jurister, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Inom Handels gäller de flesta ärenden arbetsrätt; 102 jämfört med 16 försäkringsrättsärenden, exempelvis arbetsskada. De handlar om lönefrågor som inkasso eller tvistiga fodringar, säger Dan Holke.

Totalt fick alla fackförbunds medlemmar som anlitar LO-TCO Rättskydd 190 miljoner kronor i utbetalda ersättningar. Det är en minskning jämfört med 2014 då 335 miljoner kronor betalades ut. Andra förbund som anlitar LO-TCO Rättsskydd är förutom de 15 LO-förbund där Handels ingår, 10 Saco-förbund och 15 TCO-förbund.

Dick Emanuelsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.