tisdag 26 januari 2016

Kritiska fackliga röster om Kommunalskandalen

”Släpp offerkoftan och avgå!” Anneli Nordström, uppmanar Stockholms huvudskyddsombud
Lovisa Loan Sundman sin förbundsordförande.

Kritiska fackliga röster om Kommunalskandalen
Av Dick Emanuelsson

”Släpp offerkoftan och avgå!”. Så direkt uttrycker sig Lovisa Loan Sundman, huvudskyddsombud för Kommunal Stockholm på Kommunalarbetarens portal. Kravet är riktat mot Kommunals ordförande Annelie Nordström. Skandalen inom Kommunal skakar inte bara det största fackförbundet utan hela den fackliga rörelsen.

Lovisa Loan Sundman
Loan Sundman går till frontalattack mot Nordströms i den egna förbundstidningen där hon menar att Nordström ger ett ambivalent intryck.

– Ena sekunden utmålar Annelie Nordström sig som en frälsare av Kommunal som stark och modig tagit alla strider. Nästa sekund är hon ett offer för tradition, kultur och Anders Bergström. Hon talar om en kultur av vidlyftighet som hon blivit en medlöpare till men lägger skulden till detta på den avgångne kassören Anders Bergström. En person som hon utmålar både som ”en varm person bakom rollen” som hon varit rädd för. Hon låter oss förstå att Anders Bergström har varit den starke i toppen, som fått igenom både det ena och det andra. Att Lyran och Metropol Palais var Bergströms projekt och att hon som ordförande, trots sin magkänsla, vikit ner sig för den starke mannen. Det är att försöka utmåla sig själv som ett offer för omständigheterna. Annelie har känt på sig att det inte var rätt men ändå böjt sig för Anders som hade ”mycket större mandat”.

Tillsätt en interrimsledning

Huvudskyddsombudet för Kommunal i Stockholm menar att förbundsordförande Nordström bör avgå med omedelbar verkan.

– Jag anser att det bästa Annelie Nordström skulle kunna göra nu är att lämna över rodret till en interim-ledning och avgå nu, inte i maj. För medlemmarnas skull. För Kommunals skull. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.