söndag 10 januari 2016

Reflektioner ”Om snoppar och snippor” på jobbet

Reflektioner ”Om snoppar och snippor” på jobbet

Av Dick Emanuelsson
”Hej montörer! Jag behöver er hjälp! Jag vänder mig till er yrkesskickliga, kunniga, erfarna och stolta elektriker. (Ni som inte anser att ni passar in på beskrivningen ovan kan sluta läsa.)”

Så inleds en krönika eller öppet brev till manliga elektriker i Elektrikerförbundets eget organ Elektrikern. Det handlar om ett alltför vanligt problem på svenska arbetsplatsen med en stor andel manligt anställda; den råa sexismen.

Nille Thorsell som skriver den utmärkta krönikan arbetar som förtroendevalt regionalt skyddsombud i Stockholm. Som sådant är han ute på en rad arbetsplatser för att kontrollera att lagar och skyddsföreskrifter följs av arbetsledningen och företagen.

”Vi värnar alltid om en god säkerhetskultur. Den glädjen som vi får tillbaka när vi lyckats göra skillnad är obetalbar”.

Vulgär arbetsmiljö

Skriver Thorsell och vänder sig till dem han företräder; arbetskamraterna och fackets medlemmar:

”Nu till det ni kan hjälpa oss med. Det är det här med snopp och snippa, ja ni läste rätt. På nästan alla arbetsplatser vi är på så har det ritats och kladdats snoppar i olika storlekar. Snippor som hänger, penetreras och vulgäras i olika miljöer. Det klottras överallt”.

Han frågar kamraterna rakt ut om det verkligen så de vill ha de på våra arbetsplatserna?

”Snälla försök att säga till och uppfostra de som gör det. Detta beteende ökar inte chanserna för oss att det börjar arbeta fler kvinnor i vår bransch. Hur är den psykosociala arbetsmiljön där detta förekommer”? Är den konkreta frågan.

Initiativet är inte bara rätt, det är minst sagt nödvändigt. Mer än en arbetsplats borde renas. Men kan reningen äga rum också mentalt hos männen om inte också hela samhällsdebatten och medierna styrs in på ett annat spår?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.