tisdag 2 februari 2016

Stuvbutikens vd Göran Debäck: ”De var lyckliga tills facket blanda sig i”

– Vi hade en överenskommelse. De tjänade betydligt mer än i sina hemländer. De var lyckliga tills facket blanda sig i. Jag vill aldrig mer ha med facket att göra, säger Stuvbutikens vd Göran Debäck.
”De var lyckliga tills facket blanda sig i”
Av Dick Emanuelsson

Stuvbutikens vd Göran Debäck försöker på alla sätt att göra sig av med lagliga rättigheter för sina drygt hundra anställda i Sverige och säger upp både kollektivavtal som sitt medlemskap i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, uppger Handelsnytt.

Handelsanställdas förbund har för andra året i rad tvingats stämma värmlandsdirektören för brott mot svenska kollektivavtal och lagar.

Stuvbutiken i Karlstad hade kollektivavtal. Men bara för de svenska anställda. Ett 20-tal rumäner och ungrare fick 45 kronor i timmen. Ingen ob. Ingen sjuklön. De arbetade 80 timmar i veckan och åtnjöt varken semesterersättning, sjukersättning och andra ekonomiska och sociala rättigheter på en normal svensk arbetsmarknad. Till slut gick de till facket som vände sig till företaget med krav på anständiga arbetsvillkor för dessa EU-medborgare. De fick vd:n att säga upp avtalet för ALLA anställda, uppger Lisa Berthelson på Handelsnytts portal.

– Vi hade en överenskommelse. De tjänade betydligt mer än i sina hemländer. De var lyckliga tills facket blanda sig i. Jag vill aldrig mer ha med facket att göra, säger Stuvbutikens vd Göran Debäck.

Svenskar och EU-medborgare
Han säger att han betalade de 20 en timlön på 70 kronor per timme.

– Det är fruktansvärt. Grovt utnyttjade, skulle jag kalla det. De har rätt till precis samma lön som andra som jobbar i Sverige. Stuvbutiken delar upp människor i svenskar och EU-medborgare, säger Gunilla Hallgren Wallner, ombudsman på Handels i Karlstad.

Det är inte första gången Göran Debäck uttalar sin aversion mot facket. År 2014 var han indragen och stämd av Handelsanställda för att ha vägrat en anställd föräldraledighet. Därefter utövade han en sådan press, som facket menar var mobbing, att denne sa upp sig själv. Debäck bröt mot lagen om anställningsskydd, las och föräldraledighetslagen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.