fredag 29 april 2016

AD dömer Gävlekafé igen

AD dömer Gävlekafé igen
Av Dick Emanuelsson
I fredags förra veckan kom Arbetsdomstolens dom mot Coffee Shop Nian i Gävle. Kaféet ska betala en HRF-medlem 135 000 kronor i skadestånd och utebliven lön, skriver kollegan Lisa Castilla på Hotellrevyn.
Det var i februari i år som Hotell- och restaurangfacket för andra gången stämde Coffee Shop Nian i Gävle. Denna gång handlade det om en medlem som inte fått rätt lön, sjuk- och semesterersättning. Eftersom arbetsgivaren inte svarat på stämningen, fällde Arbetsdomstolen cafeterian i en så kallad tredskodom som går helt på HRF:s linje.
Arbetsgivaren ska nu betala 135 000 kronor till medlemmen. Förutom detta döms arbetsgivaren även att betala 100 000 kronor i skadestånd till Hotell- och restaurangfacket, bland annat eftersom man satt upp övervakningskameror utan att förhandla med facket.
Coffee Shop Nian hade en svettig dag. För samma dag som domen kom, möttes Hotell- och restaurangfacket och Coffee Shop Nian i AD i ett annat fall. Det handlar om en annan medlem, som facket menar har sagts upp samt avskedats utan grund. HRF kräver sammanlagt 400 000 kronor till medlemmen i skadestånd och utebliven semesterersättning. Dom i det målet väntas den 1 juni. 

Facket vill begränsa övervakning och kontroll
Övervakning och kontroll ökar i arbetslivet. Ett av Fastighetsanställdas krav i årets avtalsrörelse är att sätta tydligare regler för att bättre skydda anställdas personliga integritet, rapporterar Minna Pyykölä på Fastighetsfolket.
Övervakningskameror finns överallt i samhället i dag. Sitter man inte med fingrarna i syltburken så är det ingen fara, säger en av de Pyykölä intervjuade i Västerås. Och så länge det finns en gemensam överenskommelse och avtal mellan facket och företag är det inga problem, vittnar anställda och fackliga representanter. Men när olika företag av olika skäl vägrar att låta facket ta del av utplacering av kameror, gps eller alkomätare i företagets bilar ställer facket inte upp. Med all rätt enligt lagen och Datainspektionens regler.

Gösta ropade in fanan som försvann
Gösta Fagerholm med den vackra fackföreningsfanan från 1889.


Fanan tillverkades två månader och en vecka innan det socialdemokratiska partiet bildades 1889 och nio år innan LO kom till. Fanan för Gjutarefackföreningen i Eskilstuna, bildat den 15 februari 1889 hittades inte 1998 då en översyn gjordes av anrika fanor inför LO:s 100-årsjubileum. Men för en tid sedan dök den plötsligt upp på en auktionssajt (Sic!).
Gösta Fagerholm, som blev gjutare i Eskilstuna redan 1947 kände att de drog till i hjärttrakten. För han är sedan gammalt medlem i Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap. Fagerholm dök upp på auktionen och ropade in fanan för två hundralappar, en spottstyver för en ovärderlig klenod inom svensk arbetarrörelse. Vem som hade stulit och överlämnat fanan till auktionärerna förtäljer inte historien som refereras i Dagens Arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.