måndag 4 april 2016

Anton Flink om avtalet och presskonferensen mellan LO och Svenskt Näringsliv: En grotesk tvångströja på den fria förhandlingsrätten

– Det måste vara flera årtionden sedan vi och Svenskt Näringsliv ingick en överenskommelse av det här slaget, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han och Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne presenterade den gemensamma rekommendationen vid en presskonferens i måndag förmiddag. Foto: Maja Suslin/TT.Anton Flink om avtalet och presskonferensen mellan LO och Svenskt Näringsliv: En grotesk tvångströja på den fria förhandlingsrätten

LO:s arbetsutskott skrev i måndags under ett avtal med Svenskt Näringsliv om 2,2 procents lönehöjningar utan att höra LO:s styrelse. Beslutet offentliggjordes i måndags morse på en gemensam presskonferens med sin motpart.

– Det måste vara flera årtionden sedan vi och Svenskt Näringsliv ingick en överenskommelse av det här slaget, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

”Groteskt!

Anton Flink.
Avtalet och den gemensamma presskonferensen provocerar LO:s medlemmar, menar Anton Flink, tidigare stridbar ombudsman för Transport-12:an i Malmö och ledamot av vänsterpartiets fackliga utskott i samma stad.

– Det är groteskt! Här går Thorwaldsson ut gemensamt med Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och uppmanar de förbund som fortfarande inte har slutförhandlat att hålla sig till ”märket”, 2,2 procent. De sätter en tvångströja på de förbund som ännu inte har gjort upp.

De förbund som vägrar att underordna sig de statliga inkomstpolitiken är de så kallade ”6F”-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko. Samtidigt som LO och dess motpart håll presskonferens utökade Byggnads sitt varsel till åtta stora byggen. Även Transport och Kommunal står vid denna pressläggning utanför uppgörelsen bland fem andra industriförbund som slöt avtal med motparten förra torsdagen.

– Kom ihåg att Thorwaldsson går ut med en Lemne som uppmanar LO att verka för att sänka ingångslönerna för unga och nyanlända immigranter.

Men för Flink kom inte avtalet och det gemensamma uppträdandet som en överraskning.

– LO-toppen har sedan länge tappat sin ideologiska kompass totalt. Det är förnedrande och det äcklar inte bara mig utan tiotusentals vanliga medlemmar att se de här två gå ut gemensamt. Thorwaldsson och hans företrädare Vanja Lundby-Wedin har sålt LO:s själ om den fria förhandlingsrätten och det är det som bekräftades i måndags på den gemensamma presskonferensen.

Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.