måndag 4 april 2016

AVTAL 2016

Medlemmar i 6F-förbunden i Malmö förkastar 2,2 procent och
kräver 3,2 procent. Ilskan på arbetsplatserna är stor efter att
LO:s arbetsutskott satt sig över både sin egen styrelse som med-
lemmarnas vilja.


SKAMAVTAL 2016
Av Dick Emanuelsson

Industrins 2,2 %
På torsdagskvällen förra veckan kom parterna inom industrin överens om ett nytt avtal som slutar på 2,2 procent över ett år. Det ska inkludera 0,2 procent i avsättningar för flexpension, skriver Karin Bromander på Arbetsvärlden.
Efter att slutförhandlingar inletts i söndags kom arbetsgivarna med ett bud på 3,3 procent över två år (1,65 procent per år), någonting som Facken inom industrin sade blankt nej till. Det konkreta resultatet för ettårsavtalet blev alltså 0,55 procent mer. Avtalet omfattar totalt cirka 600 000 anställda.
Handels avtal ska vara normgivande
De handelsanställdas nya kollektivavtal som gick i hamn i söndags blev normgivande för resten av avtalsrörelsen, menar Svenskt Näringsliv och LO. På den gemensamma presskonferensen ställde centralorganisationerna sig bakom de uppgörelsen inom handeln.
– Industrin satte det första märket, det som uttrycks i procent. Nu har vi satt det andra märket – det som uttrycks i kronor, och som har störst betydelse för lågavlönade, sa Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson när hon i söndags presenterade uppgörelsen som ger de handelsanställda löneökningar på 590 kronor i månaden.
I måndags utfärdade LO och Svenskt Näringsliv en gemensam rekommendation till alla parter som ännu inte har tecknat avtal att betrakta de träffade avtalen inom industrin och handeln som normerande.
Men Byggnads varslar åtta nya byggen för 3,2 %
Byggnads utökar nu sitt strejkvarsel. Åtta NCC- och Peabarbetsplatser varslas som reaktion på att Byggnads nekats tillträde till företagens arbetsplatser för facklig information, uppger Byggnadsarbetaren. Ett stort antal andra stora byggen är varslade om strejk till den 14 april.
– Vi lägger det här varslet i dag med anledning utav att de stora företagen gått ut och sagt till sina arbetsledare att inte släppa in Byggnads på arbetsplatserna trots att vi har ett avtal som fortfarande löper och är giltigt, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Även Sekomedlemmar vill ta strid för 3,2 %
Stödet för att Seko ska fortsätta driva kravet på 3,2 procents löneökning var stort bland deltagarna vid en stor manifestation som 6F hade i Malmö i måndags, rapporterar Karin Lindgren Strömbäck, reporter på Sekotidningen.
– De som finns ute på arbetsplatserna tycker att vi ska fortsätta driva den kampen. Ingen vill att vi ska lägga oss platt. Vi ska streta vidare, det är medlemmarnas bestämda uppfattning, säger Sekos ombudsman Renaldo Tirone i Skåne, som deltog i manifestationen.

6F:s manifestation i Malmö, vid olika byggen i Hyllie, var riktad mot arbetsgivarnas krav på sänka löner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.