lördag 16 april 2016

Byggstrejken bromsar berg- och dalbanan

Skandinaviens längsta berg- och dalbana ska det bli. Men det är osäkert om
den planerade starten i mitten av juni kan bli verklighet på grund av byggstrejken.


Byggstrejken bromsar berg- och dalbanan
Av Dick Emanuelsson
Kolmårdens planerade start för det som ska bli Skandinaviens längsta berg- och dalbana kan komma att skjutas upp om byggarbetsgivarna inte faller till föga inför Byggnadsarbetareförbundets avtalskrav. De handlar om ”ordning och reda på arbetsplatserna, mer kvinnor, lärlingar och rättigheter för nyanlända.
Tidningen Byggnadsarbetaren har gjort en genomgång av avtalsläget efter den första veckan med konflikt. Och noterar att kranföraren Sören Östergren är en av de som just nu befinner sig i strejk i Kolmården, en nyckelposition för ett så spektakulärt bygge som en berg- och dalbana.
”Bra stämning”
Arbetarbladet i Gävle intervjuade under tisdagen strejkvakter som lagt ner byggnadsarbeten på en fabrik.
– Stämningen bland killarna är riktigt bra. Jag tycker det är bra att vi strejkar. Vi måste göra vår röst hörd, sa snickaren Markus Nikanorsson till tidningen.
I Västerås strejkar arbetare på ett hotell och på ett lägenhetsbygge. Tidningen VLT pratade med anläggaren och strejkvakten Anders Cajander vid bostadsbygget.
– Det här påverkar invändigt. Det kan inte gipsas färdigt, det kan inte göras kök och så vidare. Det i sig drar med sig folk. Elektriker och rörmokare kan snart heller inte fortsätta, sa han.
Motsidan lockoutar
Motsidan (BI) tar nu till lockoutvapnet och målet är utan tvekan att konflikten ska kosta Byggnads stora ekonomiska resurser. Lockouten inleds den 22 april och omfattar samtliga medlemmar i Byggnads som är anställda på företag som är medlemmar i BI och placerade på arbetsplatser som berörs av Byggnads strejkvarsel. De måste också jobba på byggavtalet. Byggnads tre varsel omfattar totalt 2 600 byggnadsarbetare på 60 arbetsplatser.
– Totalt omfattas mellan 9 700 och 12 000, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
Byggnads ordförande Johan Lindholm är inte överraskad över att arbetsgivarna nu varslar.

– Jag kan konstatera att det var arbetsgivarna som pratade om storstrejk och nu får de den storstrejk de vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.