lördag 7 maj 2016

GS varslar om strejk på tre tidningstryckerier

Blir det strejk den 18 maj på tre tidningstryckerier?




GS varslar om strejk på tre tidningstryckerier

Grafiker och tryckare lägger ner arbetet den 18 maj om inte kravet på rätt till deltid efter 60 får gehör. Det beslutade GS efter att förhandlingarna bröt samman förra veckan. Arbetet vid tre tidningstryckerier berörs om inte parterna är överens om nytt avtal innan den 18 maj. Tryckerierna är Bold i Kista, Pressgrannar i Linköping och V-Tab i Landvetter.

– Jag kan inte förstå att Almega inte vill gå med på kollektiva lösningar som gör det möjligt för våra medlemmar att gå ner i deltid, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson, till Dagens Arbete.

Storsjöavtalet i hamn

Seko och Sjöfartens arbetsgivarförbund har kommit överens om ett nytt avtal för storsjöfarten. Avtalet innebär en låglönesatsning då samtligas löner höjs med 667 kronor vid heltidsarbete. Avtalet löper på 13 månader och omfattar omkring 6000 medlemmar, skriver Mattias Dahlgren, reporter på Sekotidningen.

– Uppgörelsen ligger väl i nivå med vad övriga arbetsmarknaden har fått samt innehåller en lika stor krontalshöjning på alla stegen i tariffen, även på de lägsta lönerna. Det är viktigt och den visar att Seko står upp för den låglönesatsningen som vi var överens om i 6F-samordningen, säger Mats Ekeklint, ansvarig ombudsman på Seko.

Uppgörelsen, som berör 6000 medlemmar, omfattar Storsjö- Europa- och Thulelandsavtalet, Elevavtalet, Internationaliseringsavtalet samt Färjeavtalet och Hamnbogseravtalet.

Inte nöjd med löneökningen

ST:s medlemmar inom spårtrafiken har fått ett nytt avtal som ger löneökningar på 2,38 procent på tretton månader.

– Jag tycker det är lite lågt med tanke på att kraven ökar på oss hela tiden, säger tågvärden Helena Svärd som jobbar på SJ i Falun till ST:s Publikt.

Förutom löneökningar på 2,38 procent fick ST igenom kravet på att ersättningar, som tillägg för obekväm arbetstid, ska räknas upp med avtalets procentsats.

Däremot lyckades förbundet inte få igenom sitt krav på en individgaranti – lägsta löne-ökning för alla – på 450 kronor i månaden. Individgarantin i avtalet landade på 240 kronor.

A-kassor får kritik

Flera a-kassor får kritik för att de lägger pengar på hög i stället för att sänka a-kasseavgifter. Hotell- och restauranganställdas a-kassa anses dock ha lagom mycket eget kapital, rapporterar Ann Patmalnieks, reporter på Hotellrevyn.

Många arbetslöshetskassor har för stort eget kapital, skriver Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF i en ny rapport. Egentligen behöver inte a-kassorna ha mer kapital än vad som motsvarar ett års kostnader, menar IAF. Större kapital är ett tecken på att medlemsavgiften är för hög och borde sänkas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.