lördag 28 maj 2016

Sextrakasserande kaféägare får betala 50 000 kronor i AD-böter

Sextrakasserande kaféägare får betala 50 000 i AD-böter
Handelsanställdas förbund accepterar inga sexuella trakasserier vilket har registrerats i förbundets agerande och anmälningar till Arbetsdomstolen sedan ett år tillbaka. Det senaste fallet handlar om chefen som tvingade det nyanställda kafébiträdet att sitta i hans knä. Sedan tafsade han på henne och lovade löneförhöjning. Nu dömer Arbetsdomstolen kaféet att betala 50 000 kronor till kvinnan för sexuella trakasserier, skriver Lisa Castilla, på Hotellrevyn.
Den knappt 20-åriga kvinnan hade bara arbetat på Stockholmskaféet ett par veckor när hon blev inkallad på chefens kontor. Där blev hon tillsagd att sätta sig i hans knä och ge honom en puss. När hon vägrade pussa honom började chefen i stället ta på henne, samtidigt som han ställde frågor om hennes privatliv och sade att hon skulle kunna få en löneförhöjning.
Men det kostade kaféägaren 50.000 kronor i böter som AD utdömde för sexuella trakasserier. Arbetsgivaren ska även betala DO:s rättegångskostnader på drygt 30 000 kronor.
Stuveriavtalet klart – strejkvarsel dras tillbaka
Både Transport och Sveriges Hamnar sa ja till medlarnas bud. Landets 3 000 hamnarbetare får nu ett 13 månader långt avtal och 641 kronor mer i månaden, skriver kollegan Jan Lindkvist på Transportarbetaren.
Stuveriförhandlingarna blev tuffare än väntat, uppger stuveriombudsmannen Peter Winsten. Transport klev in med samma huvudkrav som man haft på alla andra avtalsområden: tryggare anställningar. När förhandlingarna körde fast valde Transport till slut att varsla om blockad, och senare punktstrejker i sex hamnar.
– Vi vill satsa på de extraanställda. De har bara haft rätt till tre timmars jobb när de blivit inringda. Vi ville höja garantitiden. Arbetsgivarna sa envist nej, men efter vårt varsel och medlarnas intåg gav Sveriges Hamnar med sig. Nu har alla rätt till minst fyra timmars jobb, säger Winsten.
Klart med avtal på jordbruksföretagen
Även de anställda på jordbruksföretag har undertecknat ett nytt kollektivavtal och får löneökningar med 513 kronor i genomsnitt, enligt Kommunal. SLA, Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet och Kommunal har gjort upp om ett ettårigt avtal som gäller från och med den 1 juli, rapporterar Mats Gustafsson Hedenström på Kommunalarbetaren.
Avtalet följer som i stort sett nästan alla avtal det så kallade märket (löneökningarna som parterna i industrin förhandlade fram) på 2,2 procent. Avtalet bygger på tarifflöner, som alltså räknas upp med 2,2 procent, och en stor förändring är att antalet tariffer har minskat kraftigt, från 16 stycken till 8. Avtalet berör omkring 6 600 anställda på jordbruksföretag och gäller till och med den 30 juni nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.