lördag 28 maj 2016

Sussanne backade inte för Ur&Penn och vann kampen för sitt ob-tillägg

Den anrika affärskedjan tvingades backa och betala sina butikschefer en anständig kompensation för ob-tiden.
Sussanne backade inte för Ur&Penn och vann kampen för sitt ob-tillägg
Av Dick Emanuelsson
När Sussanne Fogelberg tvingades jobba gratis på kollektivavtalad övertid tog hon strid mot Ur&Penn. Hon gick till sitt förbund, Handelsanställda som stämde företaget. Men innan målet kom upp i Arbetsdomstolen gick Ur&Penn med på en förlikning och Sussanne får kompensation för de arbetande dagarna. De oklara avtalsreglerna skärptes.
Flamman har flera gånger kontaktat ombudsmannen Jannika Fahlander, som har hållit i fallet Sussanne Fogelberg men förgäves. Men i senaste numret av Handelsnytt beskriver reportern Lisa Berthelson händelseutvecklingen i ett alltför vanligt fall där arbetsgivare pressar sina anställda att arbeta gratis utan övertidstillägg.
Bröt överenskommelsen
I fallet Ur&Penn kan butikschefer komma överens om att ob-tid kompenseras med fem extra semesterdagar i stället för kollektivavtalets vanliga ob-ersättning. Sussanne Fogelberg hade gjort en sådan överenskommelse. Men när Ur&Penn ville att hon skulle jobba fler ob-timmar vägrade de göra en ny överenskommelse om kompensation för de timmarna. Ur&Penn menade att det redan fanns en överenskommelse och att den bara kunde sägas upp vid den årliga lönerevisionen.
– Det känns verkligen jättebra, säger Sussanne Fogelberg som är butikschef på Ur&Penn i Helsingborg.
– Vi glada över att ärendet fick ett avslut med nöjda parter och att detta bidrog till ett förtydligande av formuleringen och tolkningen av kollektivavtalet, säger Abed Al Saffar som är vd på Ur&Penn till Handelsnytt.
För exakt ett år sedan tvingades en annan butikschef att jobba mer ob-timmar utan ersättning. På det förlorade hon över 20.000 kronor. Kvinnan hade arbetat i 30 år i det anrika Ur&Penn, som startades 1943 av Erling Persson och kom senare att fungera som ett dotterbolag till Hennes & Mauritz. Syrienfödde Abed Al Saffar tog över det förlustdrabbade företaget 2002 och fick det på fötter igen. Idag drivs 92 butiker i Sverige varav 85 är helägda och sex drivs på franchisebasis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.