lördag 4 juni 2016

Skapar Rut ett nytt hembiträdessystem?

Mycket få anställda inom Rutsektorn är fackligt organiserade. I dag finns det en halv miljon högavlönade hushåll som köper in tjänsterna som Staten subventionerar med 50 procent, sammanlagt till ett värde av 2,4 miljarder kronor. Är det inte bättre att satsa den summan på arbetsrehabilitering och sjukvård i stället för att cementera klassamhället ytterligare ett pinnhål?
Skapar Rut ett nytt hembiträdessystem?

 

Under 2014 gav staten fysiska personer skattelättnader för hushållsnära tjänster (RUT) till ett värde av 2,4 miljarder kronor. Rut gör rika kvinnor rikare, konstaterar forskarna Karin Halldén och Anders Stenberg vid Institutet för social forskning på Stockholms universitet.

Både inkomst och hushållsinkomst är betydligt högre än genomsnittet. 37 procent av de gifta kvinnorna i Stockholmstrakten använde sig av Rut-avdrag, mot 20 procent av gifta kvinnor i andra delar av landet.

I sin rapport framkommer det att just kvinnorna använder den frigjorda tiden till 60 procent för att öka sin arbetstid och förvärvsinkomst. Studien visar att kvinnor som gör Rut-avdrag i genomsnitt är yngre, de har längre utbildning och de arbetar oftare i den privata sektorn än genomsnittet.

– Det är ofta småbarnsfamiljer och höginkomsthushåll som köper Rut-tjänster, säger Karin Halldén till Flamman. Men även äldre med höga inkomster köper in Ruttjänster.

Halv miljon hushåll

Rut-avdraget infördes i Sverige år 2007. Bidraget medförde att priset på hushållsnära tjänster sänktes med 50 procent. I början var antalet användare av Rut i Sverige 46 000. Men det har tiodubblats till över en halv miljon användare 2015.

Har Rut stimulerat framväxten av ett modernt hemibiträdessystem?

– Vad vi har sett är att det har blivit mycket mer populärt inom medelklassen än vad man trodde från början. Visst hittar man större effekter hos dem som tjänar mycket, säger Halldén.

I studien ligger fokus på gifta kvinnor mellan 25 och 55 år som tjänar mer än 100 000 kronor om året och gör Rut-avdrag på mellan 40 och 80 timmar i månaden. Nedgången i svartarbete var bara mellan 8 och 12 procent, enligt Skatteverket.

Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.