lördag 18 juni 2016

Vems ansvar för döden på byggarbetsplatserna?

Sveriges största och farligaste (?) byggarbetsplats, Södra Cell i Värö.
Vems ansvar för döden på byggarbetsplatserna?
Av Dick Emanuelsson

En rad olyckor med dödlig utgång har inträffat det senaste året på byggarbetsplatser i Sverige. Oron och irritationen är stor bland arbetarna över att arbetsförhållandena har blivit farligare och de kräver förbättringar.
Det senaste dödsfallet inträffade på pappersmassefabriken Södra Cell i Värö där som mest över tre tusen arbetare deltar i utbyggnaden av den gigantiska anläggningen. En rörmontör avled efter att kättingblocket som höll en talja gick sönder. Den ena ändan av röret rasade nedåt medan den andra ändan av det stora röret drog med arbetaren som fick bröstkorgen bokstavligen krossad av en konsol i konstruktionen.
Litauisk och finsk underentreprenör
Håkan Asterhall
Flamman har talat med Håkan Asterhall som jobbar i akutgruppen på Arbetsmiljöverket i Göteborg. Han håller i den senaste olycksutredningen på Södra Cell.
– Som mest var det 3400 anställda entreprenörer och underentreprenörer och underentreprenörers underentreprenörer i sjätte ledet. Fruktansvärt mycket folk och olika språk. Det är en väldigt komplicerad arbetsplats. Det är inte så att Södra Cell inte gör något, det är på hugget, men det räcker inte riktigt till. . . det är ett stort jobb för dem, säger Asterhall när han försöker göra en sammanfattning och vision av arbetsplatsen.
Den förolyckade var anställd i en litauisk firma, fortsätter Asterhall.
– Den var i sin tur underentreprenör till en annan litauisk firma som i sin tur var underentreprenör till finska Valmet.
Kättingblocket har nu beslagtagits av polisen som ska utreda om blocket var manipulerat eller av någon annan orsak gick sönder.
Bara under året fem första månader har 22 arbetare dött på svenska arbetsplatser, det är hälften av vad som registrerades under de tolv månaderna 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.