lördag 20 augusti 2016

Ikea lovar tryggare jobb i världen

På Ikea i USA har arbetarna blivit utsatta för hot, tvång och desinformation, allt för att förhindra bildandet av fackklubb på varuhuset i Stoughton. Genom ett trixande vägrade Arbetsmarknadsdepartementet att godkänna bildandet av en fackklubb.


Ikea lovar tryggare jobb i världen

Jätten Ikea inför efter september 2018 nya anställningsvillkor som ska gälla på 338 av Ikea-koncernens 375 varuhus över hela världen. Det är fler än 100.000 anställda som berörs.

De nya globala enhetliga reglerna handlar om övertid, rätten till rast, lägst antal timmar per arbetspass, vila mellan arbetspassen och rätten att få jobbschemat i god tid. Ingen ska heller anställas på färre timmar än tolv och att majoriteten, 80 procent av de anställda, ska vara tillsvidareanställda.

Johan Hagman.
När Flamman talar med Johan Hagman, facklig samordnare för de Ikea-anställda i Sverige är han riktigt nöjd med de nya villkoren.

– För Sveriges del är det inte mycket konstigheter, de (reglerna) är vardag för oss.

Hur ska kontrollen gå till?

– Ikea i Turkiet är undantagna från reglerna och där finns det ett 25-tal varuhus. Varje land har en lokal chef och det är de som är ansvariga för att reglerna införs i landet.

Vem utser respektive landschef?

– Det är koncernen. Sedan är det varje landschef som rekryterar sin egen ledningsgrupp för landet.

Landschefen i USA är alltså tillsatt av koncernen?

– Ja. Landschefen rapporterar till koncernledningen.
USA:s antifackliga arbetsmarknadspolitik

På Ikea i USA har arbetarna blivit utsatta för hot, tvång och desinformation, allt för att förhindra bildandet av fackklubb på varuhuset i Stoughton. Nu kräver det globala facket UNI att Ikea-koncernen agerar. Men Ikea vill avvakta utredningen.

– Vi hade också problem med Turkiet för några år sedan men det löste sig efter nära tre år. Vi kommer att lyckas i USA också. Men i USA har de en stor Union-Bussing (antifacklig politik), det tar lite längre tid. Problemet är inte Ikea utan det ligger i USA.

Dick EmanuelssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.