lördag 27 augusti 2016

Sundsvall kräver att underleverantörer till kommunen erbjuder villkor enligt kollektivavtal

Nu måste de som levererar varor och tjänster till kommunen garantera att alla anställda i produktionsleden har rätt till innehållet i kollektivavtalet, annars blir det ingen ´business´ med kommunen. ICA-handlaren Tomas Emanuelz, på bilden, rasar mot beslutet.
Sundsvall kräver att underleverantörer till kommunen erbjuder villkor enligt kollektivavtal

Sundsvalls kommun inför nu krav på att leverantörer till kommunen ska ge sina anställda samma rättigheter som kollektivavtalet stipulerar. Handlare och företagare rasar medan facken välkomnar beslutet.

Jaana Pålsson, 1:e ombudsman, Handels.
– Det är fantastiskt att kommunen nu tänker på dessa problem, säger Jaana Pålsson, 1:e ombudsman i Handels Avdelning i Sundsvall till Flamman när vi ringer upp henne.

Varje år upphandlar det offentliga Sverige varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor, en gigantisk lukrativ marknad. Förutom fackens allmänna överblick över avtal och villkor är det få som vet hur de ekonomiska och arbetsvillkoren gestaltar sig för en stor del av de anställda som levererar olika tjänster och varor till den offentliga sektorn.

– Jag vet inte exakt hur mycket Sundsvalls kommun köper upp. För det har tidigare inte varit någon kontroll över underleverantörerna angående hur de tillämpar kollektivavtal eller inte, uppger Pålsson.

Enligt kollektivavtalet

Sundsvalls kommun erbjuder nu alla sina deltidsanställda heltid. Kommunen kräver också av de företag, inklusive underleverantörer som levererar till kommunen, samma rättigheter för deras anställda. Det handlar om rätt till heltid, lön, försäkringar, pensioner och arbetstider. Annars blir det ingen ´business´.

– I Sundsvall är bara 20-25 procent av mina medlemmar heltidsarbetande, resten arbetar deltid. Det är det vi slåss emot för det är svårt att få till heltid och en lön att leva på, säger Pålsson.

Hur ska kontrollen konkret gå till av dessa leverantörer? Vilken roll kommer facket att ha?


– Vi måste utveckla samarbetet med kommunen för att veta vilka som deras underleverantörer. Kommunen har tagit ett riktigt stort steg i rätt riktning.

Dick Emanuelsson
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.