torsdag 22 september 2016

Fascistbrand mot facklig politiker

Den utbrända bilen som stod intill huset och garaget av trä.
Fascistbrand mot facklig politiker
Pierre Esbjörnsson.
Pierre Esbjörnsson, som är tjänstledig kassör på Byggnads Skåne för sitt uppdrag som kommunalråd (s) i Skurup, utsattes för en mordbrand i sitt hem i helgen. På fasaden sprejades den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens symbol.
Det var vid 3-tiden på natten mellan lördag-söndags som Pierre Esbjörnssons bil antändes. Den stod farligt nära husets träbyggda garage och polisen uppger för lokaltidningar att det var stor risk att elden hade kunnat sprida sig till fastigheten. Därför rubriceras brottet som mordbrand. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka branden. På garaget hade någon också sprejat en symbol för den fascistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i svart, rapporterar Ystads Allehanda.
”Antifascismen bultar i våra rörelsehjärtan”
– Jag är bestört. En vän och en arbetskamrat har fått sitt hem angripet. Det är direkt vidrigt. Att demokratins fiender ska skrämma folkvalda till tystnad genom hot och våld måste vi tillsammans fördöma å det hårdaste, säger LO Skånes ordförande Magnus Alm i en kommentar med anledning av det som hänt och säger också att ”antifascismen bultar i våra rörelsehjärtan”.
Skurup har tidigare varit förskonade över diverse nazistgruppers aktioner. Men i maj var NMR ute och klistrade upp en affisch på s-lokalens fönsterruta där budskapet var helt tydligt: ”Folkförrädare ska hängas”. Esbjörnsson, i egenskap av sap:s främste talesman kommenterade händelsen i Skånska Dagbladet:
– Det är ju inte riktat till en person utan mot partiet. Men det är ju en tydlig signal om vad de tycker.
Fyra månader senare drabbades han och hans familj personligen av försöket till mordbrand.
Dick Emanuelsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.