fredag 14 oktober 2016

Priset för Arbetsplatsbibliotek 2016 går till två tidningsbud

Priset för Årets arbetsplatsbibliotek tas emot av Stefan Johansson och Gunilla Vogt från Prolog KB. Foto: Reband Raza.
Priset för Arbetsplatsbibliotek 2016 går till två tidningsbud

Av Dick Emanuelsson

Priset för Årets Arbetsplatsbibliotek vanns av två tidningsbud, Stefan Johansson och Gunilla Vogt som tillhör Svenska Transportarbetareförbundet Avdelning 9 i Örebro.

De två ivrarna för spridandet av kultur på våra svenska arbetsplatser arbetar på Prolog KB och premierades förra veckan med diplom och 10.000 kronor på Runö folkhögskola utanför Norrtälje.

Arbetsplatsbibliotek var vanligt förekommande på min tid som metallarbetare. På Finnboda Varf i Nacka kom Stadsbiblioteket varje vecka med en stor uppsättning böcker där kamraterna kunde låna eller beställa titlar. Bibliotekarierna brann för sin uppgift att sprida kulturen inne på arbetsplatserna.

Min far var rörläggare på Lindholmens varv i Göteborg på 1950- och 60-talet och tillhörde varvets kommunistiska fackklubb som också dominerade verkstadsklubben. Hans politiska uppgift var att representera klubbens kulturarbete i form av att sprida litteratur, främst böcker från Arbetarkultur, SKP:s bokförlag men även Tiden (s) och Folket i Bild, som hade en enorm produktion av böcker som ett fristående folkligt alternativ. Varje lunchrast gick flera av fackets ledande kommunister runt och sålde boklotter där de tre främsta vinsterna var, just det, en bok. Detta arbete var i högsta grad politiskt eftersom det handlade om att stå emot den borgerliga kulturen som spreds av de korporativa medierna.

Där fanns inte bara svenska titlar utan även författare som Jorge Amado, den brasilianske kommunisten som var större än Gabriel Garcia Marquez och beskrev lantarbetarnas, kakakoarbetarnas outhärdliga arbetssituation, men även romaner om den mytiska hamnen Ilehus y länet Salvador do Bahia om de undersköna mulatterna som lockade in mer än en sjöman i sitt sköte.


En vanlig bild för några decennier sedan; Lennart Lindqvist, fotograferad utanför Trelleborgs gummifabrik, med delar av det nya arbetsplatsbiblioteket. I dag när stora arbetskollektiv har försvunnit har ljudböckerna delvis tagit över.Ljudböcker

I dagens virtuella offensiv och konsumtion kan den nya tekniken med ljudböcker vara en del för att möta fördumningen, särskilt med tanke på att arbetet alieneras allt mer. Stefan Johansson är glad över priset och över att få uppskattning för ett mångårigt läsfrämjande arbete.

– Vi började redan 2009–2010, då Transport och arbetsledningen gemensamt diskuterade tillgång till läsning på jobbet. Eftersom vi är chaufförer så är vanliga böcker inte vår grej, det funkar inte för oss. Nu har vi ett lager ljudböcker i packhallen i Örebro, i Nora och Laxå. Meningen är att vi ska få ut böcker på alla våra orter, säger han i en kommentar till priset i Arbetet.

Transport har satsat mycket på att hitta sätt att underlätta för läsandet, till exempel genom vägkrogsbibliotek och nedladdningsstationer där man kan ladda ner böcker på sitt USB-minne. Laddningsstationerna har varit en framgång och används 25 procent mer på vägarna än på biblioteken, säger Barbro Moberg, central ombudsman på Kommunal och sammankallande för juryn.

Bakom priset står ABF, LO-förbunden och Svenska Författarförbundet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.