lördag 8 oktober 2016

Varför denna macholöneskillnad i Östergötland?

Inom sjuksköterskegruppen arbetar män 92 procent (av heltider) medan kvinnliga sjuksköterskor arbetar 72 procent. Männen i landstinget har en medianlön som är 7153 kronor högre än kvinnorna.
Varför denna macholöneskillnad i Östergötland?

Sveriges minst jämställda landsting är Östergötland. Siffror från SKL, som Flamman rapporterade om förra veckan, visar på stort ett lönegap mellan kvinnor och män i samtliga regioner och landsting.

Värst är det i Östergötland. Där tjänar männen i snitt 7153 kronor mer än kvinnorna. Genomsnittet för samtliga regioner och landsting i Sverige är ett lönegap på 4258 kronor. Bäst är Region Gotland med en skillnad på 1300 kronor i medianlön.

Emil Berg (v)
Flamman ringde upp Emil Berg, gruppledare för vänsterpartiets landstingsgrupp i Östergötland.

Hur har det blivit så och vad har (v) gjort för att räta upp skillnaderna?

– Just den här skillnaden om medianlönerna var en nyhet för oss. Vi har ändå drivit jämställdhetsfrågorna på en bred basis under flera år och försökt få till ett mer strategiskt genomgående arbete för att komma tillrätta med problem vi vet finns. Men intresset (från övriga partier) har varit ganska svalt. Vi har ställt frågor men inte fått svar.

Är det här en spegelbild av samhället i stort?

– Absolut. En spegelbild av att Hälso- och Sjukvården är hierarkisk och trots att det är väldigt mycket kvinnor som arbetar inom sjukvården så är det män som sitter på makten och de höga lönerna. Vi kan se gigantiska skillnader mellan män och kvinnor. Inom sjuksköterskegruppen arbetar män 92 procent (av heltider) medan kvinnliga sjuksköterskor arbetar 72 procent.

Debatten har väckts, vad kommer hända nu?

– Vi ligger på i de här frågorna hela tiden. Vi är Östergötlands största arbetsgivare där över 80 procent av de anställda är kvinnor. Hur man agerar som arbetsgivare, vilka arbetsvillkor och löner man har är helt avgörande. Det är den viktigaste frågan att driva. Men vi har sett väldigt lite vilja hos de styrande partierna (s-mp-cp-lib) att tag i frågan.

Dick Emanuelsson
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.