fredag 4 november 2016

Bara en av tio stödjer vinstuttag inom vård och omsorg

Det kapitalistiska slutmålet.




Bara en av tio stödjer vinstuttag inom vård och omsorg
Av Dick Emanuelsson
Var fjärde svensk, eller 27 procent vill ha förbud mot vinster inom vård och omsorg medan bara en av tio stödjer vinstuttag i densamma, enligt en Sifoundersökning. I undersökningen framkommer det att en majoritet (53 procent) vill begränsa möjligheterna för privata företag att ta ut vinster från verksamhet inom skola, vård och omsorg. De resterande 10 procenten svarar att de är tveksamma eller inte vet. Det är alltså en bedövande majoritet som har en kritisk inställning till vinstuttaget.
– På olika sätt upplever fler människor att någon form av kontroll eller begränsning är rimlig. Och det verkar vara oavsett om du är höger eller vänster, säger TNS Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SVT.
Det överraskande är att bland Alliansväljarna är det 62 procent som vill ha begränsningar och 9 procent vill ha förbud medan motsvarande siffror bland Socialdemokraternas väljare är 51 procent och 37 procent. Även bland borgerligheten betraktas vinstuttaget som omoraliskt.
Utredning nobbar fackets förslag
Men Välfärdsutredningen, som leds av socialdemokraten och förra kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu, kommer inte förbjuda vinstuttag inom vård och omsorg, däremot begränsa det till sju procent, enligt läckor till Ekot. I tisdags (efter denna pressläggning) presenterade regeringens utredare Reepalu förslaget på hur vinster i välfärden ska begränsas.
LO och Kommunal har också förespråkat att en ny form av SVB-bolag, som har särskild vinstbegränsning, ska vara huvudaktörer i välfärden tillsammans med non profit-aktörer. Men Välfärdsutredningen gör tummen ner. Däremot föreslås ett vinsttak på sju procent av investerat kapital plus statslåneräntan. Tillståndsplikt kommer införas för privata företag som vill driva vård, skola och omsorg, enligt läckor till Ekot. 

Tobias Baudin: ”Orimligt högt vinsttak”

Men Välfärdsutredningen föreslag på vinsttak på sju procent förkastas av Kommunals ordförande Tobias Baudin. Han menar att ett sådant tak är ”orimligt mycket”, skriver Kommunalarbetaren. Vägen till de stora vinster som bolagen kan göra i dag går enligt honom över sämre löner och anställningsvillkor.
– En rimlig nivå är statslåneräntan plus en procent. Vi vill bort från att det är vinsten som ska vara drivkraften i vården. Personalkostnaderna är de stora kostnaderna för verksamheten. Hög vinst skapas genom att de anställda får betala genom sämre löner och mer deltid, säger Tobias Baudin.
Svenskt Näringsliv: Inga ingrepp i den privata äganderätten
Svenskt Näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer har gjort gemensam sak med allianspartierna och menar att inskränkningar i möjligheten att göra vinst är ett ingrepp i den privata äganderätten, sedan spelar det ingen roll inom vilken samhällssektor den private aktören opererar.
I våras avslöjades att Svenskt Näringsliv genom lobbyverksamhet lyckats få Sverigedemokraterna att svänga i frågan. Partiet kommer att rösta med allianspartierna och därmed fälla ett förslag om vinsttak, när det kommer till beslut i riksdagen, skriver Kommunalarbetarens reporter Simon Rothelius.
– Detta är ett orimligt och omotiverat ingrepp i den privata äganderätten. Det finns många problem inom välfärden, men att företag skulle vara för lönsamma är inte ett av dem, sade organisationens vd Carola Lemne tidigare i år när tanken på ett vinsttak fördes på tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.