fredag 4 november 2016

Inga problem att jobba längre efter 65? Ny forskarutredning.

Inga problem att jobba längre efter 65?

Av Dick Emanuelsson

De äldre har inga som helst problem med att hänga med i arbetslivet och kan och bör arbeta längre. Det hävdar en ny rapport som Arbetsmiljöverket presenterade i förra veckan.

– Vi blir äldre och friskare och har därför möjlighet att arbeta längre innan pension. Arbete är för de flesta bra för hälsan. Begränsningen är mycket fysiskt krävande arbeten som är svåra att klara i högre åldrar. Mentalt krävande arbeten klarar äldre lika bra, kanske ibland bättre, än yngre, säger Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, i en kommentar.

Pigga och vakna 70-åringar

Hon har samordnat utredningen för den omfattande forskargruppen medan en rad arbetsmiljöinspektörer har besökt 1750 arbetsplatser. Slutsatsen är att fram tills 70 års ålder har människan inga problem med att ”hänga med” rent intellektuellt i sina arbetsuppgifter. Med sin livserfarenhet och yrkesskicklighet är de kanske en stor behållning för arbetsgivaren.

Forskarna konstaterar också ”arbete strukturerar tiden, skapar mening, ger status och identitet och uppmuntrar till aktivitet och kreativitet. Men för att det ska vara möjligt behöver man också ta hänsyn till hur åldrandet påverkar hälsan”, skriver forskarna.

En utredningsgrupp inom riksdagen har lagt fram ett förslag om höjd pensionsålder från tidigast 61 år till 63 år. Den som vill ska också ha rätt att jobba till 69 års ålder. De flesta fackförbunden ställer sig bakom avsiktsförklaringen, enligt Kollega.

– Om människor ska hålla längre måste också arbetsmiljön förbättras, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, medan Svenskt Näringsliv förkastar förslaget och vill ha frivilliga överenskommelser med den anställde.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.