fredag 2 december 2016

Fallet Coop och arbetstiden: Las har förvandlats till ”en schweizerost”

Med Arbetsdomstolen argumentering för sitt domslut, att lagen skyddar anställningen även om arbetsgivaren ges rätt att reducera arbetstiden, kan i princip 39 av veckans 40 timmar dras bort och den kvarvarande timmen representerar anställningen, en absurd logik från klassdomstolens sida. På bilden Coop i Örebro.


Fallet Coop och arbetstiden: Las har förvandlats till ”en schweizerost”

Av Dick Emanuelsson

Domen i förra veckan i fallet med anställda på Coop i Örebro som över en natt hade fått sin heltidsanställning reducerat med ett stort antal timmar, utföll till arbetsgivarsidans fördel.

I februari 2015 tvingades majoriteten av de fast anställda på Coop Forum i Örebro ner i tid. 30 timmar i veckan blev den nya heltiden. Men många fick bara 25 timmar. Handels menade att vid arbetsbrist ska anställda i första hand sägas upp enligt lagen om anställningsskydd, las. Övriga ska få behålla sina timmar. Oavsett det anser Handels att neddragningen av timmar ska ses som en uppsägning och då ska uppsägningstid enligt las gälla.

Coop argumenterade att de behöver en mer flexibel arbetskraft för att nå lönsamhet. Därför gjordes en omorganisering och de anställda omplacerades till nya tjänster som var på färre timmar. Och då neddragningen är en omreglering av tjänst kan den göras direkt.

Las en schweizerost

Fackens kamp mot deltiderna har med andra ord fått en rejäl juridisk knäck och Handels avtalssekreterare Per Bradh menar att LO bör ta upp frågan om ”hyvlingen av arbetstiderna” i årets avtalsrörelse för det är en gemensam fråga för hela lönekollektivet.

Las är i dag en schweizerost, med stora hål och lätt att hyvla. Vi måste täppa till hålen, säger Bardh.

Flamman ringde upp Malin Bergvall, ombudsman på Handels i Örebro och den som först drev fallet.

Malin Bergvall
– Det är en ganska uppgiven stämning. Jag vill att alla ska ta upp frågan om LAS för den gäller hela arbetsmarknaden.

AD argumenterar att lagen och domen skyddar anställningen men om man hårdrar det skulle 39 timmar kunna hyvlas bort men anställningen är ”skyddad”?

– Vi känner att domen skyddar anställningen men inte timmarna. Det finns alltså ”hål” (i LAS) som inte ger den anställde ett skydd. För den anställde behöver ett visst antal timmar och en lön att leva på.

Facket har ett stort ansvar att vända uppgivenheten.

– Ja, absolut! Vi har gjort allt vi kan och dragit det så långt det går. Men vi kan ju inte påverka lagstiftningen själva. Därför behöver vi hjälp av alla andra.

Nya politiska beslut i riksdagen?

– Ja, det är de som bestämmer lagstiftningen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.