söndag 15 januari 2017

Hamnarbetarförbundet svarar med strejk mot APMHamnarbetarförbundet svarar med strejk mot APM
Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA-GÖTEBORG / 2017-01-15 / Konflikten i Göteborgs containerhamn eskalerar inför hamnbolaget APM:s beslut att utestänga avdelning 4 i Hamnarbetarförbundet från alla förhandlingar som berör frågan om ett 60-tal varsel om avsked. Hamnarbetarförbundet varslade förra fredagen om strejk den 24 januari i Nordens största containerhamn.
Trots att Hamnarbetarförbundet organiserar åttiofem procent av hamnarbetarna i containerhamnen vägrar APM att förhandla med förbundet. I stället är det Transports ombudsmän i Göteborg som APM vill ha som motpart, trots att Transport knappt har medlemmar i Containerhamnen.
 Eskil Rönér.
Är det en långsiktig strategi från APM att exkludera Hamnarbetarförbundet från alla förhandlingar?
– Det är den strategi vi har förstått att de har, att de vill stänga ute oss, säger Eskil Rönér, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundet, till Flamman.
– Just 8-timmarsstrejken är en markering mot vår frånvaro i förhandlingarna. Vi hoppas att varslet ska få arbetsgivaren på andra tankar.

Andra krafter bakom?
Konflikten i containerterminalen började på våren 2016 och har sin grund i bolagets förändrade personalpolitik och att facket utestängts från alla förhandlingar. Hamn4an har tvingats till punktstrejker, övertidsblockader och nu endagsstrejk på en tisdag med mycket beläggning i hamnen, vilket naturligtvis kostar mycket pengar för bolaget, säger Rönér.
– Tisdagar är också det stora anloppet av Maerskcontainrar och det slår hårt. Störningarna under 2016 har kostat några miljoner. Men det känns som de inte bryr sig om pengar.
Kan det finnas mäktigare krafter bakom APM?
– Det känns ju så. . .  men det är ingenting som man kan sätta fingret på. Det är svårt att tro att man (APM) tillåter en vd som bara bränner pengar. För vi lägger oss inte.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.