lördag 11 februari 2017

Brandmännen stäms inför Arbetsdomstolen

Kommunal skrev under och det gjorde att även brandmännens fackförbund BRF tvingades acceptera ett dåligt avtal, som dessutom är bundet av fredsplikt. Reaktionerna hos de deltidsanställda brandmännen har blivit massuppsägningar. Arbetsgivarsidan anklagar nu brandmännens fackförbund BRF, som skrev under, för att ligga bakom uppsäggningarna. Bättre vore om förbundstopparna lyssnade mer på medlemmarna än såg till `Märket´.


Fack stäms efter uppsägningar
SKL och Pacta stämmer Brandmännens riksförbund för brott mot fredsplikten. Anledningen är de massuppsägningar som skett som reaktion på det nya kollektivavtalet för deltidsbrandmän. Arbetsgivarna menar att BRF har uppmanat medlemmarna att säga upp sig, skriver Mira Hjort, Kommunalarbetaren på tidningens webbplats.
Kritiken mot det nya avtalet för deltidsbrandmän, som såväl Kommunal som Vision och Brandmännens riksförbund skrivit under bygger på att medlemmarna förlorar pengar på det. Kommunal satte BRF inför fullbordat faktum när det skrev under avtalet vilket gjorde att fredsplikt inträdde. Få stridsmedel återstår då och tydligen har brandmännen sett massuppsägningar som det enda påtryckningsmedlet. Därför stämmer arbetsgivarorganisationerna SKL och Pacta Brandmännens riksförbund till Arbetsdomstolen för brott mot fredsplikten och vill ha ett skadestånd på sammanlagt 500 000 kronor av BRF. BRF dock tvår sina händer eftersom organisationen inte står bakom uppsägningarna.
AVTAL 2017: HRF vill höja lönerna med 700 kronor
Lönehöjning på 700 kronor i månaden och skärpta krav för arbetsgivare som vill hyvla arbetstid. Det är några av avtalskraven som Hotell- och restaurangfacket lämnar över till arbetsgivarna i Visita i dag, uppger Anna Hjorth, på Hotellrevyn.
– Att höja lönerna för våra medlemmar är det absolut viktigaste avtalskravet. Det är lönen man lever av. Sedan kräver vi att det ska löna sig bättre att ha lång yrkesvana, den skillnad som finns har tappat i värde. Vi måste göra det mer attraktivt att stanna i branschen, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.
Persson hävdar att Visita vill frysa eller sänka lönerna för dem utan erfarenhet, medan HRF vill höja lönerna för dem med lång erfarenhet. Precis som i förra årets avtalsrörelse handlar flera av HRF:s avtalskrav om ökad trygghet för anställda i branschen och i centrum står kravet på tillsvidareanställning ska vara huvudregel och heltid en rättighet.
Statliga jobben som försvann till Stockholm
De tjugo senaste åren har 231 kommuner blivit av med sammanlagt 29 000 statliga jobb. Däremot har Stockholm med kranskommunerna fått nästan 12 000 nya statliga jobb, netto. Nu kräver landsbygden förändring, skriver Linda Flood, Arbetet.
Samtidigt har en centralisering av tjänster inom statlig förvaltning och statliga affärsverk ägt rum. Ett sextiotal kommuner fick drygt 40 000 nya myndighetsjobb. I Stockholm och dess kranskommuner Solna, Sundbyberg och Huddinge tillkom till exempel närmare 12 000 tjänster under samma tidsperiod, enligt siffror från SCB.
Nu vill regeringen flytta 10 000 statliga jobb från Stockholmsområdet till regioner som behöver arbetstillfällen. Det är ett av de 75 förslag som den parlamentariska Landsbygdskommittén kommit fram till och som lämnades över till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, (S), i början av året.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.