torsdag 16 mars 2017

Gruvarbetarna stöder hamnarbetarnas kamp i Göteborg


Trots att hela det politiska och ekonomiska etablissemanget, inklusive LO-byråkratin bekämpar hamnarbetarnas rätt att utse skyddsombud, förhandla för sina medlemmar i Containerhamnen i Göteborg, som till 85 procent är anslutna till Svenska Hamnarbetarförbundet, har solidariteten bland metallarbetare, pappersarbetare och nu också gruvarbetarna i norr vaknat.


Gruvarbetarna stöder hamnarbetarnas kamp i Göteborg
Av Dick Emanuelsson
Klassolidariteten med Göteborgs hamnarbetare växer. Tidigare har arbetare bland Byggnads, Metall, SKF och andra arbetsplatser i landet gjort insamlingar. Och nu kommer Kirunas gruvarbetare med 5000 kronor som samlats in av gruvarbetaren Jari Söyrinki.
– Nästa gång kan det vara vi som behöver hjälp, säger han när Flamman ringer upp honom.
Jari Söyrinki. FOTO: ARBETET
Även om Söyrinki inte ens var född när 5000 gruvarbetare gick ut i den Stora Gruvstrejken i Kiruna, Luleå, Malmberget och Svappavaara som inleddes den 9 december 1969 och pågick till den 4 februari 1970, så sitter klasskänslan djupt, säger han. Dokumentären ”Kamrater, motståndaren är välorganiserad”, av Lars Westman och Lena Ewert beskrev orsaken till varför 5000 arbetare spontant satte sig. Men även hur de vägrade låta sig manipuleras av både regeringens som LO:s intriger eller LKAB:s dolda och öppna hot. Solidariteten med gruvarbetarna på Sveriges alla arbetsplatser var enorm och miljoner kronor samlades in till de kämpande gruvarbetarna.
– Det vore bra om solidariteten arbetare emellan runt om i landet kunde väckas på nytt, menar Jari.
5 000  kronor till Hamnarbetarförbundets kamp
Han säger att han reagerade över hur Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg, som organiserar 85 procent av hamnens folk i Containerhamnen allt mer attackeras av både arbetsgivaren, det transnationella Maerskontrollerade APM, som av liberala politiker som Jan Björklund.
– Det handlar om rätten att få organisera sig fritt och själv välja sina representanter. Vi hjälper dem för en annan gång kan det vara vi som behöver hjälp. Solidariteten är det enda vi har, säger Jari Söyrinki
Han inte bara tyckte utan tog även initiativet till en penninginsamling:
– På kort tid har jag fått in nära 5000 kronor av ett 30-tal gruvarbetare. Folk har från Gällivare och Svappavaara har ringt och frågat om de också får vara med. Jag utmanar stålarbetarna i Luleå att bräcka vår insamling, säger han.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.