lördag 25 mars 2017

Vem tände eld på de polska byggnadsarbetarnas bilar i Malmö samtidigt som bygget de arbetade på antändes?

Byggbranschen har sedan Sveriges EU-inträde blivit en marknadsplats för svartarbete och maffiaverksamhet, menar arbetsgruppen Fair Play Bygg som tar emot anmälningar från byggnadsarbetare och seriösa byggherrar.


Vem tände eld på de polska byggnadsarbetarnas bilar i Malmö samtidigt som bygget de arbetade på antändes?

 

Av Dick Emanuelsson

I torsdags förra veckan tände någon eld på fem polska byggarbetarnas bilar i Malmö. Vid samma tidpunkt antändes bygget där polackerna arbetare och där företaget Prime living är byggherre.

De fem är anställda, enligt Sydsvenska Dagbladet, av underentreprenörer till göteborgsföretaget Frontman AB. Detta leds av Ayhan Ridvan Alsancak och hade enligt det senaste bokslutet 31 december 2015 tre anställda.

– Alla de fem bilarna var polskregistrerade och ägs av byggarbetare som jobbade på den byggarbetsplats som brann, sa Daniel Jonasson, inre befäl vid polisen i Malmö till tidningen Byggnadsarbetaren. Polisen i Malmö misstänker att de två händelserna hänger ihop och de båda bränderna rubriceras i nuläget som mordbrand.

”Hot om våld och dödshot”

Byggbranschen har sedan Sveriges EU-inträde blivit en marknadsplats för svartarbete och maffiaverksamhet. I en artikel i Byggnadsarbetaren, publicerad bara några dagar innan bränderna i Malmö med rubriken; ”Hot och dödshot mot svart arbetskraft inom bygg”, beskriver arbetsgruppen Fair Play Byggs den utbredda brottsligheten inom byggsektorn.

Fair Play Bygg bildades i februari 2016 och ägs och finansieras till hälften av Byggnads region Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening. Gruppen rapporterar om hur byggarbetarnas ID-kort (ID06-kort) missbrukas och används av svartbolagen för att få tillgång till arbetsplatser, om hur hot om våld och dödshot mot den svarta arbetskraften är vanliga.

– Vi har träffat dem som blivit hotade och de är väldigt rädda och utsatta. De befinner sig längst ner i hackordningen, säger Peter Leander från Fair Play Bygg till Byggnadsarbetaren.

Ekonomisk brottslighet

Den första årsrapporten har precis kommit och vittnar om 106 tips som kommit in. Fyrtiotre av dessa har lämnats över till myndigheterna, främst Skatteverket.

– Några av de misstänkta företagen har varit underentreprenörer till några av Sveriges största byggföretag, uppger Leander.

I årsrapporten är merparten av den svarta arbetskraften utländsk och kommer huvudsakligen från Polen, Estland, Lettland, Litauen och Ukraina. Lönenivåerna har som lägst legat på 25 kronor i timmen.

– Många av de här arbetsgivarna är kriminella personer som är dömda för våldsbrott. Hoten är inte bara tomma, utan det finns anledning för många av de här personerna att vara rädda för sina arbetsgivare, säger Peter Leander.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.