söndag 6 oktober 2013

Ban Ki-moon erkänner inte FN-facket

<1560 tecken>

FN:s generalsekreterare, sydkoreanen Ban Ki-moon, erkänner inte FN-organisationens egen fackförening. Nu startar en internationell solidaritetskampanj med de 65.000 anställda inom FN.

Ban Ki-moon tog sin hand från facket den 11 juli. Han uppgav då att han inte längre ville förhandla med de fackliga representanterna. I stället uppgav han att han i fortsättningen skulle ”rådgöra” i frågor som säkerhet och underhållstjänst. Tusentals av de FN-anställda verkar under riskfyllda förhållanden och sätter många gånger sitt liv på spel.
Många har höjt på ögonbrynen inför Ban Ki-moons beslut eftersom FN är en överstatlig organisation som ska garantera mänskliga rättigheter, avtal för arbetsrätt. Under de senaste tio åren har 555 anställda utsatts för attacker och 200 personer förlorade livet.
”Om FN upphör med dessa rättigheter, varför ska då regeringarna i världen garantera de anställdas rättigheter”, frågar sig “Labour start campaigns”. Organisationen stöder FN:s fackföreningar som har inlett en internationell brevkampanj på nätet till stöd för de FN-anställdas rätt till kollektivavtalsförhandlingar, ett brev som riktas till FN-organisationens generalsekreterare.
I brevet till Ban Ki-moon anklagas han för att vara ett dåligt exempel för regeringar och privata företag. Folken utgår från att FN ska vara ett föregångsexempel där de mänskliga och arbetsrättsliga rättigheterna ska garanteras för de anställda.
För att ansluta sig till kampanjen:
Dick Emanuelsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.