söndag 6 oktober 2013

Inrikesnotiser Vecka 40: Avtalet för Statens tjänstemän klart

Avtalet för Statens tjänstemän klart

250.000 statligt anställda tjänstemän i statlig regi får 6,8 procent fördelat på tre år, skriver TT. Avtalet för blev klart förra fredagen. Tjänstemannakartellen OFR/S, P, O skrev under avtalet med Arbetsgivarverket som också inkluderar akademikerna i Saco-S. Avtalet ligger i linje med övriga avtal på arbetsmarknaden.
Parterna är också överens om att förhandla fram ett nytt omställningsavtal (för den som blir av med jobbet) som ersättning för det av Arbetsgivarverket uppsagda trygghetsavtalet.
– Att vi är överens om en inriktning för arbetet med att ta fram viktiga avtal för omställning och för en avgiftsfinansierad tjänstepension är mycket glädjande. Dessa avtal har stor betydelse för den framtida utvecklingen av den statliga sektorn, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom i en kommentar till TT.

Frisörsföretagarna kan överge kollektivavtal

Frisörföretagarna hotar med att vägra sluta kollektivavtal med Handels om inte ob-tilläggen sänks, skriver Handelsnytt. Diskussion om att upphöra som arbetsgivarorganisation har inletts för att kringgå den grundlagsenliga rätten för anställda att sluta kollektivavtal med sin motpart.
– Vi har fått starka påtryckningar från medlemmarna att vi behöver ett avtal som gör det möjligt att konkurrera på samma villkor som övriga branschen, säger Frisörföretagarnas ordförande Matilda Mielind.
Det vore mycket olyckligt om Frisörföretagarna upphörde som arbetsgivarorganisation, tycker Handels ombudsman Linda Palmetzhofer.

Nya medlemsavgifter klubbade inom Seko

Seko:s kongress fattade förra veckan beslut om en ny avgiftstrappa för Sekos medlemmar. De två lägsta stegen ska ha en avgift på 50 kronor. Medlemmar med inkomster upp till 10.999 kr betalar 50 kronor. Därefter höjs medlemsavgiften progressivt i åtta lönegrupper där den som tjänar mer än 26.000 kr/mån betalar 288 kronor.

Arbetsmiljöverket ger Trollhättans stad ultimatum


Fackförbundet Vision beslöt att stoppa en medlems arbete, ett så kallat skyddsombudsstopp, eftersom man ansåg for så illa av den psykosociala situationen. Visionsmedlemmen kände sig kränkt och hade fått symptom som hjärtklappning och koncentrationssvårigheter, skriver Karin Warne, reporter på förbundets Tidningen Vision. Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion på arbetsplatsen och hävde därefter stoppet, eftersom man inte ansåg att läget var tillräckligt allvarligt. Men myndigheten hotade arbetsgivaren med vite på 100 000 kronor om inte en extern expert på konflikthantering kallas in för att utreda den psykosociala arbetsmiljön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.