lördag 14 december 2013

Kvinnliga elektriker utbyter erfarenheter



Tjugo kvinnliga elektriker och medlemmar i Region Mitt samlades nyligen för att utbyta erfarenheter. Hur är det att verka som tjej inom en nästan totalt mansdominerad bransch?
Men det handlar inte enbart om fackets intresse för att kvinnor ska börja som elektriker. Även landets byggchefer säger att många tjejer som är arbetsledare flyr branschen utifrån hur de behandlas, skriver förbundets tidning Elektrikern som bevakade träffen.
– Vi behöver kvinnor i branschen som känner sig välkomna och som vill fortsätta i arbetet, säger Ninni Blom, som var med och arrangerade träffen.

Omklädningsrum

Deltagarna menar att de reste till Stockholm för att diskutera teman som kan vara gemensamt för tjejer som ofta är ensamma på sin arbetsplats; arbetskläder, egna utrymmen – där det behövs minst två kvinnor för att ordna ett särskilt omklädningsrum och en hel del andra ämnen.
– Vill de (byggcheferna) ha in kvinnor i branschen får de se till att ha kläder som passar, sa en av deltagarna.
”Grabbigheten” kom förstås upp och Elektrikern talade med fyra av deltagarna:
– Det var mer grabbigt och macho när jag var yngre. Det var förmodligen ett annat sätt för 20 år sen, sa Anna Fredriksson, 42 år, Uppsala, Caverion, servicetekniker.
– Det är grabbigt och macho, men jag lärt mig att hantera det. De är mildare immun om det är en tjej i närheten, sa Elin Gustafsson-Fagerlind, Stockholm, 24 år, Ljus o kraftinstallation i Lidingö AB.

Elinore Selldén, 29 år, Borlänge, Imtech:

– Jag har aldrig upplevt grabbigheten och inte upplevt det negativt att vara tjej. Men man måste vara medveten om att man går in i en manlig bransch.

Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.