lördag 5 april 2014

Inrikes i korthet vecka 15Vision säger Nej till Sverigedemokraterna

De svenska kommunaltjänstemännen i fackförbundet Vision kommer inte att bjuda in Sverigedemokraterna till debatter och andra evenemang som förbundet arrangerar. Det slog förbundsstyrelsen fast för att markera Visions syn på mångfald och främlingsfientlighet.
–Vi har fått många frågor från lokalavdelningar som undrar hur de ska ställa sig i situationer när de möter Sverigedemokraterna och andra antidemokratiska organisationer. Därför vill vi ge dem en vägledning med det här beslutet, säger Visions förbundsordförande Annika Strandhäll till förbundstidningen Vision.
Förbundsstyrelsens beslut innebär också ett förtydligande av ett tidigare ställningstagande om att man inte kan ha ett förtroendeuppdrag inom Sverigedemokraterna och samtidigt vara förtroendevald i Vision.

Nytt avtal för Byggnads

I förra veckan undertecknade Byggnads och Byggindustrin det nya byggavtalet, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt avtalet ska huvudentreprenören hålla en aktuell lista på alla underentreprenörer på byggarbetsplatsen. Det är en kontroversiell fråga men Byggnads kan när som helst begära en UE-lista från huvudentreprenören som då har fyra dagar på sig att lämna över en komplett lista. Detta ökar enligt Torbjörn Hagelin sannolikheten för att huvudentreprenörer ser till att ha koll och det ger Byggnads bättre möjligheter att granska företag på bygget. Han betonar att huvudentreprenören får skadeståndsansvar om de inte har en korrekt UE-lista inom fyra dagar.
En arbetsgivare som anlitar en underentreprenör ska se till att underentreprenören följer reglerna i byggavtalet. En nyhet där är att det hos underentreprenören inte får finnas klara förfallna fodringar på lön eller annan ersättning. Sedan tidigare ska det finnas F-skattebevis, momsregistreringsbevis, registreringsbevis, kollektivavtal för ifrågavarande arbete.

Kvinna i facket

Hon heter Victoria Björkman. Är 33 år och är städare på ISS i Halmstad. Hon säger till sin facktidning Fastighetsfolket hon trivs med att vara förtroendevald och hon har en hel del uppdrag.
De svenska förbunden börjar bli allt medvetnare om att nästan hälften av fackets medlemmar är kvinnor och att de representerar en lika stor kraft som männen. Därför tar allt fler förbund initiativ för att dra in kvinnor, som i fallet Victoria, i det fackliga arbetet.
– Jag tycker om att jobba med de fackliga frågorna. Att hjälpa andra på arbetsplatsen som har frågor, och/eller problem känns bra. Dessutom lär man sig en hel del intressanta saker som man kan ha nytta av i vardagen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.