fredag 11 april 2014

Nyblivna föräldrar i Grästorps kommun får jämställdhetsbonusNyblivna föräldrar efter 1 juli i år som arbetar inom Grästorps kommun kan räkna med en extra månadslön efter 1,5 år om de delar föräldrapenningen lika. Det beslutade Grästorps kommun förra veckan när kommunen antog sin jämställdhetsplan.
– Att både föräldrar tar ansvar för sina barn ser vi som en samhällsfråga och där är föräldraledigheten central. Det här är en personalförmån för dem som är anställda i kommunen. Kravet är inte att bägge föräldrarna ska vara anställda utan bara en, antingen mamman eller pappan och vi ger tillåter en variation på fem procent i uttag av föräldrapenningen.
Det säger till Flamman Elisabeth Funck, personalchef i Grästorps kommun. Hon säger att kommunen har 5600 invånare varav 500 arbetar inom kommunen.

Tio “kommunalbarn” per år

– Det rör sig kanske om cirka tio par per år som blir föräldrar och som är kommunanställda. Totalt föds kanske ett 50-tal barn inom kommunen per år.
Funck menar att kommunens beslut borde vara något som även det privata näringslivet borde ta efter, att stimulera att också männen stannar hemma i högre grad än vad de gör i dag.
– Jag tror att vi (Grästorp) är ganska ensamma om den här jämställdhetsbonusen. Men jag tror att det kommer säkert fler arbetsgivare som tar efter vårt initiativ.

Skärpning pappor!

Sedan 2008 får föräldrar som delar på föräldrapenningen lika en statlig bonus på 13.500 kronor. Förra året tog mammor ut 75,2 procent av föräldrapenningen, enligt Försäkringskassan. Fortsätter den takten kommer mammor och pappor att dela lika 2040. 2013 betaldes 260 miljoner kronor ut i jämställdhetsbonus till runt 190 000 personer.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.