fredag 13 juni 2014

Inrikesnotiser vecka 25Byggnadsordförande får nytt förtroende

Byggnads ordförande Johan Lindholm sitter kvar på tronen fyra år till, skriver Byggnadsarbetaren.
 Han blev omvald efter ett enhälligt beslut på kongressen som avslutades förra veckan.
– Jag kommer att göra allt jag kan och jag vet att vi är många tillsammans som tar ansvar för Byggnads framtid. Det är bara tillsammans som vi kan vinna fajterna. Det är med solidaritet som vi vinner framgångar. Solidaritet går inte att köpa för pengar för den är inte till salu, säger Johan Lindholm.

Höjd ersättning vid strejk

Byggnads kongress fattade också beslutet att höja strejkersättningen som räknas upp med avtalshöjningen. Den nya nivån blir 930 kronor per dag under den första strejkveckan och 1 030 kronor per dag från den andra veckan. Höjningen motsvarar årets avtalshöjning på 2,3 procent.

Löneskillnaden i staten 9,1 procent

2013 var löneskillnaden mellan kvinnor och män i staten 9,1 procent, skriver statstjänstemännens Publikt. Arbetsgivarverket har gjort en färsk analys av skillnaderna mellan statsanställda kvinnors och mäns löner. I september 2013 hade statsanställda kvinnor en genomsnittslön som var 9,1 procent lägre än männens. Året dessförinnan var skillnaden 10,3 procent.

LO-medlemmar röstade rödgrönt

Sju av tio LO-medlemmar röstade på något av de rödgröna partierna i Europaparlamentsvalet, uppger Transportarbetaren. Men vad Transportarbetaren kallar för ”rödgrönt” ska nog kanske vara rosa-rött-grönt och brunt för Sverigedemokraterna blev näst största parti med 12,6 procent, visar Novus eftervalsundersökning.
– Det som är bra är att valdeltagandet inom LO-kollektivet har gått upp och att 55 procent har valt att lägga sin röst på Socialdemokraterna, säger Michaela Leo, Transports valledare i EU-valet till sin förbundstidning.
Hon tycker att Socialdemokraterna missade både vänstervinden och den feministiska vinden som blåste under våren.
– Det är bra att man satte upp en valstrategi tidigt, men sedan blev det lite för trögrörligt inom Socialdemokraterna. Det kostade oss ett mandat. 
Michaela Leo är inte heller nöjd med att Sverigedemokraterna är näst största parti bland LO-medlemmar och får 12,6 procent i Novus undersökning.
– Det är alldeles för högt, men det är ändå en stor nedgång jämfört med vad vi har sett tidigare. Men man ska komma ihåg att av LO:s medlemmar röstade trots allt en överväldigande majoritet på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Så röstade LO-medlemmarna i Europaparlamentsvalet:

Moderaterna: 5,7 %
Folkpartiet: 2,8 %
Centern: 3,5%
Kristdemokraterna: 0,7%
Sverigedemokraterna: 12,6%
Socialdemokraterna: 54,9%
Vänsterpartiet: 7,6%
Miljöpartiet: 6,8%
Feministiskt initiativ: 2,4%
Piratpartiet: 2,1%
Junilistan: 0,4%
Övriga 0,4%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.