lördag 19 september 2015

Barnmorskor konfronterade politiker om lön och villkor

Barnmorskan Lina Johannesson är en av initiativtagarna till aktionsgruppen Barnmorskekraft i Jönköping som fått till en debatt med politiker om lön och villkor.

Barnmorskor konfronterade politiker om lön och villkor
Över 100 barnmorskor deltog i en direktsänd paneldebatt förra veckan med Jönköpings politiker.
– Vi vill grilla dem lite. Jag tror inte att så många av politikerna är insatta i vården, trots att de bestämmer, sa barnmorskan Lina Johannesson, styrelseledamot i Vårdförbundet Jönköping och en av initiativtagarna till aktionsgruppen Barnmorskekraft som bildades i början av året, till sin facktidning Vårdfokus.
I dagsläget känner många barnmorskor i länet att de inte kan garantera en god patientsäkerhet. Orsaken är den långvariga personalbristen som gör sig extra påmind under somrarna och som Flamman har uppmärksammat i denna spalt.
– Många är helt slutkörda på grund av arbetstyngden och de dåliga arbetstiderna. Vi jobbar dag, kväll och natt, 36,2 timmar i veckan. Samtidigt täcker inte rekryteringen de stora pensionsavgångar som kommer nu. Det måste utbildas fler barnmorskor, men då måste lönen och löneutvecklingen bli bättre, säger Lina Johannesson.

Flera allvarliga fönsterputsolyckor
Förmodligen är allmänheten helt omedveten om risken med att putsa fönstren i fastigheter. Men i Fastighetsfolket beskriver våra kollegor hur det under sommaren har det skett två allvarliga olyckor med fönsterputsare inblandade. Båda inträffade när fönsterputsaren använde skylift. Det här är mycket oroväckande, säger Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Fastighets. I slutet av juni inträffade den första olyckan, vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– En lastbil med lyft har stått med ena stödbenet på gräset i en slänt. De hade några fönster kvar att putsa när gräset gav vika och stödbenet sjönk rätt djupt ner vilket gjorde att bilen tippade, berättar Bo Gustafsson, regionalt skyddsombud i Fastighets region Väst.
Bilägaren, som också stod i liftkorgen, lyckades få tag på något att hålla sig i när bilen välte och klarade sig utan skador. Det gjorde däremot inte fönsterputsaren som kastades runt i korgen på väg ner och krossade en fot och bröt revben.

”Spökmaskin” skapar oro i gruvor
Fordonet är midjestyrd. Vid ett tillfälle rörde sig bakänden på en maskin så att en underjordsarbetare som stod bakom fordonet var tvungen att hoppa åt sidan för att inte klämmas mot bergväggen. Det har gått så långt att gruvarbetare inte rör sig runt maskinen när den är igång. Vid flera tillfällen har bommen gått igång av sig själv.
– Vi kallar det spökrörelser. Tillverkaren menar att vi använder smutsig hydraulolja. Vi har vidtagit åtgärder men det har inte hjälpt. Vi tror det är något med elsystemet som inte fungerar, säger en gruvarbetare.
Problemen har funnits i flera år och det finns inga alternativa tillverkare att vända sig till.
En maskin som i finns i de flesta svenska gruvorna har levt ett eget liv i flera år. Gruvarbetarna kallar det ”spökrörelser.” Maskinen har nästan krossat en gruvarbetare mot en bergvägg.
– Om det rört sig om en Volvo V70 hade vi bytt till Passat. Men det finns inga andra maskiner, säger en gruvarbetare till Dagens Arbete.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.