söndag 15 januari 2017

Anmälningarna om dålig arbetsmiljö i vården ökar

Anmälningarna om dålig arbetsmiljö i vården ökar

Stress, för lite sömn, patienter i korridoren och mögliga lokaler. Vårdförbundets anmälningar till Arbetsmiljöverket om farliga och ohälsosamma arbetsmiljöer i vården ökar för varje år, uppger Vårdfokus på sin webbplats.
– Det här är verkligen sista utvägen, säger Anna Aldeborg, Vårdförbundets huvudskyddsombud inom NU-sjukvården i Västra Götaland, som tillsammans med representanter från övriga berörda fackförbund gjorde en arbetsmiljöanmälan i slutet av 2015.
Anmälan ledde till ett hot om vite från Arbetsmiljöverket. Från och med oktober förra året måste NU-sjukvården betala 300 000 kronor för varje patient som får en sängplats i korridorer, expeditioner och behandlingsrum på medicinklinikerna på sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla.
Postnord anlitar transportbolag som saknar kollektivavtal
Postnord anlitar privata åkerier för internationella transporter och en stor del av de långväga transporterna i Sverige. Flera är svenska företag med många utländska chaufförer från exempelvis Bulgarien och Moldavien. I avtal med sådana företag kräver Postnord inte kollektivavtal, skriver SvD. Det förekommer också enligt tidningen åkerikedjor i flera led, där Postnord inte har full kontroll över verksamheten. Bolagets kommunikationschef Per Ljungberg säger till SvD att den hårda konkurrensen och prispressen inom logistikbranschen har styrt företagets agerande.
Handels oroliga efter ökning av butiksrån
Antalet anmälda butiksrånen ökade under förra året med 22 rån till totalt 838, en uppgång med tre procent jämfört med 2015.
– Vi ser med oro på utvecklingen och kommer att fortsätta arbetet för ökad säkerhet där kontanthantering ingår i våra medlemmars jobb, säger Handels förste vice ordförande Linda Palmetzhofer till Arbetet. Vi vill att vakter som har skydd och utbildning i att hantera osäkra situationer ska ta över kontanthanteringen, eller att arbetsgivarna sätter in kontantfria kassor eller värdetransporter.

Varför vacklar ni om vinsterna?

”Det finns bara ett sätt att återuppbygga förtroendet, det är att visa att vi är en fackförening som driver frågor som är viktiga för våra medlemmar och att vi får framgång i de fackliga frågorna. Det kommer inte bli en lätt resa, många har blivit besvikna på oss. Sedan handlar det också om självklarheter, vi måste leva som vi lär och följa de riktlinjer vi nu tagit fram”.
Fler tar livet av sig på grund av jobb
Allt fler i världen tar livet av sig på grund av jobbet. Orsaken bakom finns i arbetslivets villkor där otrygga anställningar och hög arbetsbelastning är de största förändringarna. Historiskt har arbetets betydelse förändrats från att ge trygghet och arbetsplatsen en social roll, till att skapa osäkerhet genom osäkra anställningar och hög arbetsbelastning. Det anser Sarah Waters, som forskar vid Leeds universitet om självmord på tre franska företag, i tidningen Arbetsliv.
– Fenomenet att människor drivs till sådana ytterligheter på en arbetsplats att de väljer att ta sitt eget liv är nytt ur ett historiskt perspektiv, säger hon.
I Sverige förs ingen statistik över självmord kopplade till arbetet. 2014 prövades ett självmord med koppling till jobbet där en socialsekreterare tagit sitt eget liv efter att ha upplevt mobbning på jobbet. Två chefer dömdes då för arbetsmiljöbrott vållande till annans död. Domen överklagades och cheferna friades senare i hovrätten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.