tisdag 11 april 2017

En videoblogg av och för arbetare

K.G. Nilsson döljer inte att han står till vänster i politiken,
som märks på en av bilderna i hans Facebook.


En videoblogg av och för arbetare
Av Dick Emanuelsson

Han tycker att det finns för många proffstyckare bland professorer, journalister och kulturpersonligheter som gör sig gällande och som dominerar den offentliga debatten. Därför satte sig K.G. Nilsson framför datorn och skapade sin egen videoblogg: En vanlig hederlig svensk arbetare, som går att se på Youtube.

– Jag tycker att det är alldeles för sällan som våra åsikter och perspektiv lyfts fram. Jag hoppas att det är fler än jag som tar till orda för det behövs ett rejält arbetarperspektiv! För det är vi arbetare som får det här skitsamhället att gå runt! dundrar han när jag ringer upp honom efter sitt arbetspass.

Pampar i elfenbenstorn

Han är slaktare till yrket och det märks i innehållet i de korta fräna uppgörelser han gör i klippen med riskkapitalister, högern inom SAP, konfrontation med LO-ordföranden Thorwaldsson som har mage att sänka lönerna för främst nyanlända flyktingar.

– Pamparna sitter i sina elfenbenstorn och är lika långt borta från en arbetsplats som en riksdagspolitiker. Inom Livs är vi inte många som är med i facket. I dag är det i princip bara rumäner, bulgarer och polacker som arbetar inom slakteribranschen. Det finns inte många svenskar kvar i dag. Dessa slaktare tycker att de har kommit till paradiset och är beredda att jobba hur mycket som helst för vilka j-a arbetsförhållanden som helst.

Video: En vanlig hederlig svensk arbetare om utbildningsjobb och riskkapitalister:


Byggpamp med `fitthatt´ på 8 mars

Hur lägger man upp en videoblogg?

– Det går inte att komma med långa marxistiska analyser utan att det ska vara rappt, hårt och helst lite provocerande.

Du hade en grej om 8 mars där du talar om att Byggnads fackledare satte på sig vad du kallar för en ”fitthatt”.

– De snackar om jämställdhet och vad de gör är att sätta på sig en hattjävel som ser ut som ett underliv. Hade man velat allvar (om kampen för lika lön för lika arbete) så skulle man ha sagt: Vi lägger ner arbetet på 8 mars för vi tycker att kvinnorna i Sverige ska ha lika höga löner som männen, punkt!

Video: Fitthattar och lika lön...


Vänsterns misslyckande och sd

Hur lyckas man neutralisera ett parti som sd som har lyckats kanalisera en del av vreden mot makten som finns på arbetsplatserna, ovissheten om framtiden som den nyliberala modellen skapar?

– Det här är den stora frågan för oss inom vänstern. Vi måste inse att vi har misslyckats. Sverigedemokraterna beskriver någonstans en verklighet som är vanliga människors verklighet där det finns kriminalitet, stora problem i integrationen, allt det här som inte fungerar. Där har den breda vänstern gått på en humanistisk linje som går ut på att ”det går om man vill, öppna era hjärtan”. Men säg det till Sune som blir av med sitt industrijobb samtidigt som kapitalisterna tar in en massa långtidsarbetslösa invandrare på en låtsatsanställning.Identitetspolitiskt träsk

Han tar även den andra käpphästen som sd talar om, det skriande bostadsproblemet där det inte finns en bostad till bostadssökande för Migrationsverket har förtur och delar ut boende.

– Jag inser naturligtvis att man måste bo någonstans när man kommer till Sverige, man kan inte ha asylboende hela livet. Men för en vanlig människa i deras verklighet, i deras liv så är det här ett slag i ansiktet, gång på gång. Det bottnar sig naturligtvis i nyliberalismen. Det Sverigedemokraterna har lyckats med är att de har skapat en verklighet och skapat sanningar på problemen. Vi har inte kommit dit, för vi har fastnat i det här identitetspolitiska träsket. Vi pratar kvinnor, invandrare men vi talar inte längre om klass. I de delar av vänstern där det talas om klass lyckas man inte förmedla ut det ens till de traditionella industriarbetarna.

Arbetarrespons på videoklippen

Du sitter inte bara gnäller vid fikabordet utan har startat din egen videoblogg; En hederlig svensk arbetare. Hur har responsen blivit?

– Responsen är bra. Det är många arbetare som känner igen sig i sin vardag och i vreden. Det bästa kom från en byggnadsarbetare i Norge, som skickade en video på när han och arbetskamraterna lyssnade på mitt snack på bygget en tidig morgon. Det är ju så man vill ha det!


Svenska Hamnarbetarförbundet är ett exempel för hur en fackföreningsrörelse borde vara uppbyggd; med en intern demokrati som ställer medlemmarna i förgrunden, inte en byråkratisk fackoligarki som står över medlemmarna i både makt som i lönekuvertets innehåll.

– En kille från Hamnarbetarförbundet i Karlshamn berättade om deras medlemsdemokrati, som finns till skillnad från LO där man har gjort sig av med den. Han hälsade i sin avdelnings namn att videoklippen var uppskattade. Det kändes fantastiskt, att byggnadsarbetare och hamnarbetare hör av sig och tycker att det är bra. Då verkar det ju som att jag har gjort någonting rätt. Jag skriver inga kåserier som Sven Melander. Det jag gör är att jag förhåller mig till min verklighet som är att vara en arbetare på landsorten.

– De som jag tycker borde lyssna på mina videoklipp är de i LO-kollektivet som röstar på sd för att de kan bilda sig en annan uppfattning. För nu matas de bara från ett enda håll med en viss sanning och verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.