måndag 30 september 2013

Inrikesnotiser Vecka 39

“Jobbslakt” eller “luftargument”?

Kemiföretagen i Sverige kräver nu att staten subventionerar deras produktion. De hänvisar till stöd till elintensiva kemiföretag i andra EU-länder. I annat fall hotas en “jobbslakt” på närmare 10.000 arbetstillfällen, hävdar ledningen för både arbetsgivare som fack i kemiföretaget Borealis i Stenungsund. Men på Greenpeace menar man att det är “luftargument”:
– Det känns helt orimligt att de nu vill använda skattemedel för att bli extrakompenserade för en kostnad som de inte ens har, säger Martina Krüger, klimat- och energipolitiskt ansvarig som också frågar sig varför kraven ställs precis efter FN:s klimatpanels färska larmrapport. (Källa TT).

”De passar på att ta bort halta och lytta”

– Man plockar bort dem man inte vill ha, tar bort halta, lytta och uppkäftiga. Det känns lite grann så. Med treårskontrakt har företaget vart tredje år möjlighet att ta bort dem som inte platsar. Det kanske är någon som fått en arbetsskada. Företaget smiter undan sitt ansvar, säger Kent Ståhl, elektriker som efter 30 år i företaget nu blir arbetslös, skriver Elektrikern.
I bussbranschen har det blivit allt vanligare att nya företag som tar över verksamheten gör sig av med personalen eller delar av den. Nu stärks denna tendens inom elindustrin och Kent Ståhl och hans 50 arbetskamrater är exempel på en trend som växte fram för fem år sedan.

Byt jobb och öka lönen!

”Ingenjörer som byter jobb får i snitt dubbelt så stor löneökning som de som inte gör det”, skriver Kollega som ges ut av fackförbundet Unionen. Var fjärde medlem i Sveriges Ingenjörer bytte jobb förra året. Och de som bytte jobb ökade sin lön med 9,1 procent som ska jämföras med dem som inte bytte jobb som ökade lönen med 4,5 procent.
– Det lönar sig att byta jobb. Rörligheten är avgörande för såväl den enskildes löneutveckling som för Sveriges tillväxt och utvecklingstakt, påstår Patrik Nilsson, utvecklingschef på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Nytt avtal inom biluthyrning

Anställda inom biluthyrningssektorn, kallade bilvårdare, har fått ett nytt kollektivavtal. Den första löneförhöjningen gäller retroaktivt från den 1 april i år, säger Transports avtalsansvarige ombudsman Magnus Larsson till Transportarbetaren.
Det nya kollektivavtalet medför löneförhöjningar på 1 642 kronor över 37 månader räknat från den 1 april. Löneökningarna kommer i tre steg: 540 kronor i månaden från den 1 april 2013, ytterligare 540 kronor i månaden från den 1 april 2014, och 562 kronor i månaden från den 1 april 2015.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.