fredag 23 maj 2014

Seko varslar om telekonfliktSeko varslade förra veckan två företag inom telekombranschen om strejk och blockad från och med den 3 juni. De två bolagen har vägrat teckna kollektivavtal för det tjugotal medlemmar som Seko organiserar på företagen 3GNS och Mobile Momentum NordicAB.
– Villkoren är riktigt usla för våra medlemmar, de är i princip rättslösa. De har en månadslön, men i övrigt bryter företagen mot alla regler om arbetstider, övertider och arbetsmiljö. Det saknas garantier för att försäkrings- och pensionsinbetalningar sköts, säger Fredrik Bäckström, ombudsman på Seko, till Sekotidningen.
Företagen utför service och installation åt Telenor, med Huawei som mellanhand. Telenor är huvudentreprenör, men tar inget ansvar för hur underentreprenörerna sköter sig.
– Vi vill ha ett huvudentreprenörsansvar inom telebranschen precis som byggbranschen fått, säger Fredrik Bäckström. Då skulle Telenor och Huawei tvingas ta ett större ansvar.
3GNS och Mobile Momentum Nordic AB har tillsammans mellan 60 och 70 anställda och anlitar i sin tur underentreprenörer.

”F-skattare”

I Flammans undersökning av de två företagen är Asadollah Babaei den ende ledamoten i bolagsstyrelsen för Mobile Momentum Nordic AB och har F-skattsedel. Bolaget, som 2013 hade 14 anställda, är i sin tur ett dotterbolag till Babaei Investment AB. Uppenbarligen samme Babaei i bägge bolagen.
Företagens argument mot att teckna avtal är dels att de har tillräckligt bra villkor, dels inte har råd att teckna avtal, skriver Sekotidningen.
De senaste årens ”outsourcing” av produktion, tjänster och administration har inneburit att de anställda utsätts för allt mer oreglerade arbetsvillkor, menar facken.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.