söndag 11 maj 2014

Stopp mot ensamkörningar av psykiskt sjuka



STOCKHOLM / 2014-05-11 / Efter att en psykiskt sjuk patient försökte kliva av taxin i 100 kilometers fart, tvekade inte Transports regionala skyddsombud Emil Långström. Han lade ett skyddsstopp riktat mot Vilhelmina Taxi som också välkomnade beslutet.
– Vi kräver att det alltid ska finnas med en extra person vid körningar av psykiskt sjuka personer. Det går inte att både hålla i ratten och i jackan hos en psykiskt sjuk person som vill kasta sig ur bilen.
Det säger till Flamman Christer Bengtsson, ombudsman på Transports avdelning 28 i Vilhelmina och säger att incidenten för tio dagar sedan bara var en i raden av flera.
Landstingets Birgitta Lanhede, som är chef för avdelningen transport på Västerbottens läns landsting, anser att det är slöseri med landstingets resurser att alltid skicka med en extra person bara för att det handlar om en körning till en psykiatrisk mottagning.
– Ingen annan än medicinskt ansvarig (ofta läkare) kan säga om patienten behöver en följeslagare, säger hon till Transportarbetaren.

Bollen till Arbetsmiljöverket

Vad säger Arbetsmiljöverkets regler om att psykiskt sjuka människor reser ensamma 25-30 mil?
– Jag vet inte vad verkets regler säger. Men vi oroas för våra medlemmars väl. Patienter har hoppat ur bilen och taxichauffören har sprungit för att hinna ikapp patienten. Våra medlemmar är varken väktare eller vårdare, understryker Bengtsson.
Skyddsstoppet innebär att alla sjuktransporter från och till psykiatriska mottagningen och/eller Psykakuten stoppas när chaufförerna är ensamma med patienterna. Stoppet gäller tills vidare i avvaktan på Arbetsmiljöverkets ställningstagande.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.