fredag 21 november 2014

Allt osäkrare anställningsförhållanden enligt LO-rapport

Vi ser att många unga vuxna i dag sover med mobilen under
kudden eller står med mobiltelefonen i duschen, livrädda för att missa
det där jobbet, säger Tomas Baudin, vice ordförande i LO
.Allt osäkrare anställningsförhållanden
I en ny LO-rapport framgår det att rekordmånga anställda i Sverige har otrygga jobb på arbetsmarknaden. I likhet med resten av den kapitalistiska världen är det visstidsanställningarna som nu har nått en historisk hög nivå, enligt rapporten. Arbetsgivarna på Almega är nöjda med vad de kallar för den ”flexibla arbetsmarknaden”.

Femtiotvå procent av de unga vuxna har i dag ett tidsbegränsat jobb. Och det är bland arbetarna som de otrygga jobben är vanligast, visar LO-rapporten ”Anställningsformer 2014, fast och tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 1990-2014”.

– Det är en orimlig situation. Vi ser att många unga vuxna i dag sover med mobilen under kudden eller står med mobiltelefonen i duschen, livrädda för att missa det där jobbet där man får gå ut och jobba några timmar, säger Tobias Baudin, första vice ordförande för LO, till SVT Nyheter.

Femton procent eller 618 000 av samtliga anställda har en tidsbegränsad anställning. Det är den näst högsta nivå som uppmätts. Den högsta nivån var 2007.

Främst ungdomar

De otrygga jobben finns främst inom kultur- och nöjesbranschen samt hotell och restaurang. Där är var fjärde anställd visstidare. Även inom städ och fastighetsservice är det vanligt. Inom handeln har var tredje arbetare en sådan anställningsform.

Det är framför allt unga som de tillfälliga anställningarna drabbar. 52 procent i åldern mellan 16 och 24 år verkar inom denna anställningssektor medan motsvarande siffra i åldersgruppen 55–64 endast är 6 procent.

Minst andel är det inom tillverkningsindustri och bygg, där var tionde arbetare har en visstidsanställning. Bland tjänstemännen är motsvarande siffra 12 procent. Kvinnor har fler osäkra anställningar än män, 17 respektive 13 procent.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.