Trettio procent av människor inom äldreomsorgen, både i ordinärt och i särskilt boende är
undernärda.
Ytterligare cirka 60 procent ligger i riskzonen för undernäring. I
praktiken är alltså nio av tio äldre i farozonen. Det visar en utredning som
Socialstyrelsen gjorde 2011 och som citeras i en nyutkommen utredning från
Livsmedelsverket.
– Det kan man inte bara vifta bort. Det måste man verkligen göra någonting
åt.
Flamman har talat med Eva Lundberg som är Livsmedelverkets projektledare
och som står bakom rapporten “Bättre måltider i äldreomsorgen-vad har gjorts och vad behöver
göras”. Den sträcker sig från 2006-2014.
Har den ökande privatiseringen av
äldreomsorgen förstärkt denna tendens?
– Jag vet inte om det finns en sådan koppling. Det ser olika ut mellan
kommunerna.
Egna boendet utsatt
Hon säger att i det särskilda boendet har de äldre tre mål mat per dag men
skulle behöva ”mindre portioner men godare mat och oftare”. De äldre är många
gånger också sjuka och har inte samma aptit som i unga dagar.
Men det verkliga problemet, menar Lundberg, är de som bor i eget hem och
som får en matlåda utkörd en gång om dagen.
– I hemtjänsten är det otroligt varierande. Den äldre får en matlåda
utkörd. Vi rekommenderar (i utredningen) en lagstiftning som kvalitétsäkrar
måltiden. Vi menar att det ska vara en del av vården. För vi har skyldighet att
se till de gamla får den mat de önskar och som de är vana vid. Vårdpersonalen
bör också få fortbildning på detta område, att se till att de äldre får maten i
magen.
Hon är medveten om den piska det innebär på den anställde, att varje
vårdtagare har en liten begränsad tid till förfogande.
– Jo, så är det. Men lägger vi krut på detta så kan vårdbehovet- och
trycket lätta på personalen som får mer tid och vårdtagaren bättre livskvalité.
Dick Emanuelsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.